Реклама / Ads
12| 4268 |22.01.2023 НОВИНИ

Министърът на икономиката: Ще има мерки срещу скъпите горива, с 40% по-евтини карти за пенсионерите

.
Никола Стоянов
Следващата седмица Министерският съвет трябва да гласува мерки, в подкрепа на хората по отношение на високите цени на горива. Това обяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на отчета за дейността на ръководеното от него ведомство.
 

Министърът на икономиката си писа висока оценка за работата, като изтъкна като най-сериозни свои постижения свалянето на цените на бензина и дизела, както и овладяването на инфлацията. "Когато дойдохме на власт, цената на дизела беше 3.50 лв. за литър, а сега е 2.93 лв. Бензинът беше 3.34 лв./литър, а сега е 2.95 лв. И причината не е само международната конюктура, както се опитват някои да внушат", смята той.

 

Стоянов показа графики как в други държави в ЕС спадът на цените на горивата за същия период е много по-малък. "При нас намалението е толкова голямо, защото цените са били прекалено високи", смята той.

 

Стоянов отбеляза, че винаги е имал резерви по отношение на отстъпката от 25 стотинки на литър бензин, въведена по време на правителството на Кирил Петков, но пък отмяната й от депутатите преди да са одобрени нови мерки за подпомагане на населението също било грешка. "На практика с тази мярка тогава е стимулирано търсенето, т.е. високата печалба на петролните фирми", смята той.

 

„Планирано е да гласуваме 40% по-евтини карти за обществен транспорт за пенсионерите, 70% намаление за картите за учениците и безплатно пътуване за деца до 10 години”, каза той.


Според него негативните сценарии за българската икономика не са се сбъднали и днес вече не става и дума дали ще има доставки на газ. През декември м.г. „Лукойл“ плати 90 млн. лв. данъци, което е повече от последните 20 години, посочи министърът.


По-рано тази седмица по време на отчета на правителството той заяви, че служебният кабинет е обърнал темпа на инфлацията.


Не съм получавал покана да бъда част от следващия служебен кабинет, каза служебният министър по време на отчета за дейността. Не са водени разговори с президента Румен Радев, но ако получи покана да бъде министър в следващото служебно правителство, Никола Стоянов ще приеме.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3036 |20.01.2023 Ивайло Попов: Мерките срещу мръсния въздух в София са недостатъчни . 0| 2937 |15.01.2023 Нови мерки срещу Covid-19 на летищата в Кипър . 0| 2995 |03.01.2023 Пекин заплашва с ответни мерки срещу наложените ограничения на пътуванията от Китай . 2| 3063 |03.01.2023 Обмислят пакет от антиинфлационни мерки за подпомагане на най-уязвимите групи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads