Реклама / Ads
4| 2853 |12.02.2023 НОВИНИ

Никола Стоянов: Слагането на таван не работи добре, ще разчитаме на конкуренцията да свали цените

.
Източник: личен архив
"Слагане на тавани на цени не работи добре, аз не съм привърженик на това, но и практиката го доказа. Това води до недостиг, а когато освободиш цените - те скачат в небесата. Уверени сме, че има неща, които не са наред в системата".
 

Това заяви в ефира на БНР служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

 

Той подчерта, че "борбата за подобряване на живота на българите" е цел на втория мандат на служебното правителство на Гълъб Донев.

 

"Ще работим да има електронна платформа за информиране на гражданите. Да се вижда цена на вносител, цена на едро и цена в магазина. Надявам се търговските вериги да са партньори с нас на тази платформа. Пазарът е конкурентен, има доста играчи и ние ще разчитаме на конкуренцията да укроти цените и да ги свали. Трябва обаче да покажем на гражданите какви са реалностите, за да може тази конкуренция да се изостри". 

 

Министър Никола Стоянов подчерта, че контролът трябва да бъде засилен.

По думите му се забелязва намаляване само на цените на едро, но не и на дребно:

"Личната ми прогноза е, че ще има тръгване на цените на хранителните стоки надолу. Амбициозната ни цел е април-май инфлацията в България да е едноцифрена".

 

За наказателната процедура, която ЕК започна срещу България за подпомагането от държавата с 25 стотинки на гражданите при покупка на горива от бензиностанция, министърът на икономиката коментира, че правителството "се бори да избегне финансовата санкция" за това и посочи, че тази мярка е била приета "за подпомагане на продажбите на "Лукойл".

 

На въпрос защо не се обложи свръхпечалбата и на оръжейната промишленост, както е в енергетиката, Никола Стоянов отговори:

 

"Сега е моментът печалбите да се реинвестират и да се модернизира военната ни индустрия и да премине към натовски стандарти, за да има бъдеще и устойчивост". 

 

"Всяка мярка в борбата с корупцията е добре дошла, защото чуждестранните инвеститори гледат това", така коментира служебният министър на икономиката новите санкционирани българи в списъка "Магнитски" и добави:

 

"Служебното правителство подкрепяме всички мерки и благодарим на партньорите. Жалко е, че имаме нужда от помощ отвън, а нашите органи не успяват сами да се справят".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 3198 |12.02.2023 Николай Малинов: Не съм руски шпионин, враговете ми ме наказват за измислени провинения . 9| 3360 |08.02.2023 Никола Минчев: NEXO не е реален казус, той е измислен проблем, хвърляне на прах в очите . 9| 3351 |08.02.2023 Николай Василев: Няма да има сериозно покачване на цените при влизане в еврозоната . 0| 3356 |06.02.2023 Проф. Николай Милошев: Няма да има последици за България от силните трусове в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads