Реклама / Ads
9| 2913 |22.04.2023 НОВИНИ

Министър Стоянов отсече, че забраната за внос на украински храни можела да действа само ден

.
Източник: стопкадър
Инфлацията за март е спаднала с 2%, а в последните месеци спадаше с 0,5 на сто. Това, което се случва е страхотно, през септември беше 18,7%, а експертите предвещаваха, че пикът ще е в средата на 2023 г.
 

Това заяви по БНТ министърът на икономиката Никола Стоянов. Към края на март инфлацията е била 14% по данни на НСИ.

 

Министърът отчита, че спадът на цените на горива и на енергийни ресурси започва да се отразява. Той смята, че инфлацията за април ще спадне с още 1,7-1,8%, а през юни ще е едноцифрена.

 

Стоянов смята, че за момента правителството е успяло да спре ръста на цените, при млечните продукти има малък спад, при прясното мляко - 1%. Надява се през април да има по-голям спад на цените. "Това изкривяване на цените, което се получи у нас, е заради външни фактори, но и заради структурни проблеми, нерешавани с години, така че има още работа", каза той.

 

По повод забраната за внос на над 20 украински храни, която наложи кабинетът в сряда, Стоянов казва, че е възможно тя да действа само един ден, на 24 април, откогато влиза в сила. Очаква се във вторник да излезе общоевропейско решение. 

 

От една страна, има протест на зърнопроизводителите, които реално се оплакват от нелоялна конкуренция чрез вноса на продукция от Украйна. От друга страна, имаме постоянен диалог с ЕК, както и с няколко други погранични държави, където проблемите са най-сериозни. От Брюксел са разбрали, че проблем има и заедно ще се намери общоевропейско решение, каза той.  Предложени са някои варианти, преговаря се още върху тях и амбицията е във вторник да бъде взето трайно решение на срещата на министрите на земеделието от ЕС, уточни Стоянов и допълни:"Фокусът е наистина върху решение, което да помогне и да реши проблема. Транзитът е важен за приграничните държави, защото в солидарността си с Украйна идеята беше това да са коридори на солидарността, т.е. Украйна да може да изнася продукцията, което е много важно за нея и за нейната икономика, но от друга страна, тази продукция остана в 4-5 пригранични държави, а не отиде към останалите. В момента държави от ЕС внасят същите стоки от Южна Америка, а тука пазара е засипан със стока".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2970 |22.04.2023 Министър Пулев: Създаваме цяла екосистема от индустриални зони . 1| 2757 |21.04.2023 Министър Пулев похвали икономическа зона „Доброславци” на китайския посланик . 1| 2698 |21.04.2023 Севернокорейска министърка: Ще продължим да укрепваме военните си сили . 3| 3059 |21.04.2023 Зам.-министър Модева: Туристите искат да преживеят „пълен културен шок“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads