Реклама / Ads
5| 12020 |20.06.2023 НОВИНИ

Министърът на образованието проф. Цоков алармира: Необходима е промяна при оценяването на учениците

.
Източник: личен архив
Оценяването в българските училища трябва да бъде повече насочено към измерване на умения и компетентности, а не за механично възпроизвеждане на знания. Това подчерта министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на среща със Сдружението на директорите в системата на образованието в България, съобщи пресцентърът Министерството на образованието и науката (МОН).
 

По думите на министъра МОН ще започне преглед на учебните програми, който ще бъде направен съвместно с учителите, за да се намали фактологическата натовареност за сметка на практическите знания и умения, застъпени в тях.

 

"Намираме се в момент, в който можем качествено да променим образователната система, като надграждаме добрите практики и елиминираме недостатъците, установени от опита", посочи проф. Цоков.

 

По думите му подобни препоръки се посочват и в докладите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. "Дигитализацията в обучителния процес дава много възможности, една от които е създаването на персонализирано съдържание, съобразено с нуждите на отделни ученици. Подобни иновации биха позволили да изведем обучението на друго ниво", каза образователният министър. 

 

Сред основните теми на срещата бе и подготовката на бъдещите учители. "Факт е, че в системата на училищното образование има много натрупани проблеми, които трябва да решаваме от първия ден. Заедно с това обаче не трябва да спираме да работим за дългосрочни приоритети като подготовката на младите учители", заяви проф. Цоков. Той обърна специално внимание на практическата им подготовка и на нуждата от повече механизми, които да мотивират действащите учители да се включват активно в този процес.  

 

Министър Галин Цоков обърна внимание на предучилищното образование като област, в която трябва да има индивидуален подход при планиране на политиките на национално ниво. Сдружението на директорите в системата на образованието постави още въпроси, свързани с бъдещите конкурси за училищни ръководители, започване на нови и разширяване на съществуващите програми, обмяна на опит между образователните институции и други. 

 

В срещата участваха директори на училища и детски градини от страната, както и екипът на политическото ръководство на министерството.

 

Важно е да се приеме стандарт за качество на образованието и учебните програми да са свързани с формирането на умения, каза образователният министър Галин Цоков на 16 юни в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Елисавета Белобрадова.

 

Тя попита също смята ли проф. Цоков да започне работа по промяна на начина, по който се оценяват учениците и предвижда ли се преразглеждане на учебните програми, както и дали се обмисля някакъв допълнителен механизъм за подкрепа на учениците, на които им е трудно да се справят с уроците. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3582 |19.06.2023 Проф. Калин Янакиев: Откровеният нацизъм на ”Възраждане” . 11| 4842 |18.06.2023 Татяна Дончева: Министърът на правосъдието бе изпързалян с избирането на заместник на Гешев, да внимава . 42| 17669 |18.06.2023 Проф. Михаил Станчев: Готви се нова ядрена операция срещу Запада . 1| 2652 |18.06.2023 Културологът проф. Любомир Стайков: Политиците не си дават сметка за начина, по който функционират медиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads