Реклама / Ads
4| 3683 |21.08.2019 НОВИНИ

Министърка се обяснава, че била IT грамотна

.
Марияна Николова
Не приемам поста на председател на Съвета по киберсигурност като капан. Това каза вицепремиерът Марияна Николова в ефира на „Здравей, България”. ”Не считам, че в държавата може да се определи някакъв сектор като ”горещ картоф”, добави тя. Тя отдели специално време, за да убеди зрителите, че е IT грамотна.
 

"Функциите на председателя на Съвета по киберсигурност са ръководни. Що се отнася до технически и информационни компетенции, аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала различни обучения, включително притежавам и квалификацията ITcard. Съветът се състои от 18 ръководителя на важни ведомства в държавата, като тук влизат силовите ведомства – МВР, МО, ДАНС, МВнР, МТИТС, както и ключови ръководители на разузнавателните служби. В представителството ще влезе и представител на президента, който ще бъде определен с указ", обясни тя. 

 

Николова посочи, че Съветът ще има задача да изготви Стратегията по киберсигурност. 
"Това е орган, който е координационен. Съветът ще трябва да подготви Стратегията по киберсигурност  и след като бъде определен националния координатор по киберсигурност, който ще бъде секретар на Съвета, тогава ще започнем работа по Стратегията", уточни вицепремиерът.

 

Николова обяви, че вече е сформирана междуведомствена група в Министерството на правосъдието по отношение на кибер рекета. „След като Съветът започне работа, аз лично ще предложа промени в Наказателния кодекс, тъй като считам, че санкциите са изключително занижени. Наказанията, които се предвиждат са от 2 до 8 години. Аз бих предложила от 5 до 15 години затвор. Всеки хакер трябва да знае, че ще го грози санкция от най-високо ниво. Той може да получи и доживотна забрана да посещава страни членки на ЕС”, добави тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5556 |18.08.2019 ”Шпигел“: Никога оста Берлин – Вашингтон не е била толкова крехка . 14| 4929 |12.08.2019 Фандъкова не била уморена, готви се пак за кмет, но с нов екип . 3| 4265 |22.07.2019 Бъчварова твърди, че никога не е била ”сив кардинал” в управлението . 3| 4790 |04.07.2019 Руската подводница, погребала 14 души, била с ядрен реактор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads