Вторник, 17 Октомври 2017, 18:17
Frognews
1| 3316 |24.08.2016

Министерство на културата даде на прокуратурата всички документи за Тютюневия град

.
Отхвърленият проект на италианците. Източник: Министерство на културата
Във връзка с разследването на пожара в тютюневите складове в Пловдив, Министерството на културата предостави днес на прокуратурата цялата налична документация от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), отнасяща се до статута на емблематичните сгради. Това съобщиха от ведомството.
Тютюневите складове, които горяха в Пловдив, са част от групов паметник на културата, наречен „Уличен ансамбъл „Иван Вазов“ – „Цанко Дюстабанов“ /по имената на улиците, на които се намират/. Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност. Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство.

Министерството на културата предостави на прокуратурата и Констативния протокол за извършената спешна проверка на място по разпореждане на министър Вежди Рашидов заради случая с изгорелите тютюневи складове в Пловдив. Проверката в „Тютюневия град” бе извършена от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата.
На компетентните органи на прокуратурата днес бе предоставена и цялата налична документация от 2010 година, свързана с проекта за демонтаж на два от най-хубавите тютюневи склада в гр. Пловдив. Емблематичните сгради бяха спасени от събаряне, след като Министерството на културата отхвърля проекта на италианските собственици от дружеството „Р.И.П.А.“ ООД, внесен тогава от Пиетро Луиджи Гиа, допълват от културното министерство.
От там примонят, че италианските собственици тогава са искали да демонтират складовете, които са културни ценности и са част от прочутия архитектурен ансамбъл на ул. „Иван Вазов“ в Пловдив. В проекта им е имало и искане за последващо преизграждане и надстрояване на въпросните сгради с по няколко етажа. Министерството на културата отказва обаче да съгласува проекта и така спасява ценните тютюневи складове, наричани от пловдивчани “Кудоглу” по името на големия дарител и благодетел на Пловдив.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Пак не се разбраха на КСНС при президента 0| 1 |17.10.2017 . Взривиха полицейски автобус в Турция, 12 души са пострадали 0| 43 |17.10.2017 . София продава акциите си в Общинска банка, чака 45 милиона лева 0| 288 |17.10.2017 . Волен Сидеров: Каква корупция у нас, просто обичаме да се самобичуваме 1| 486 |17.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах