Реклама / Ads
6| 5083 |19.09.2014 НОВИНИ

И миньорите от „Бобов дол” се вдигат на протест

.
Mиньорите от „Въгледобив Бобов дол" се присъединяват към стачните действия на колегите си от мина „Черно море" и днес, 19 септември, ще останат на работните си места под земята един час след изтичане на 8-часовия работен ден, съобщиха от мини „Бобов дол".

 Като причина миньорите изтъкват продължаващото неритмично разплащане между предприятията в енергетиката, което води до неизпълнение на различните програми във въгледобивните предприятия, а именно нередовното изплащане на работните заплати, липсата на финансово обезпечена програма по-здравословни и безопасни условия на труд, както и неизпълнение на ремонтните и инвестиционни дейности.

 

Междувременно от Министерството на икономиката и енергетиката съобщиха, че НЕК е изплатила на „Топлофикация-Сливен" ЕАД 2.5 пъти повече от необходимите средства за заплати на миньорите от мина „Черно море-Бургас".

 

Министерството е информирано за обявяване на стачна готовност в мина „Черно море-Бургас" на 10 септември с молба незабавно да бъдат изплатени част от дължимите от НЕК ЕАД суми към „Топлофикация-Сливен" ЕАД или поне 270 000 лв. за неизплатени „заплати".

 

От МИЕ обясняват, че НЕК е в тежка финансова ситуация поради натрупани през годините дисбаланси в енергетиката. Една от основните причини са високите цени на електрическа енергия от задължителните източници за изкупуване от обществения доставчик. Индустрията е добре запозната с тези проблеми и те не могат да бъдат разрешени в рамките на няколко месеца. В резултат на този дисбаланс НЕК плаща на контрагентите си едва 53% от текущите задължения, като спазва принципите на равнопоставеност и пропорционалност.

 

На „Топлофикация-Сливен" ЕАД са изплащани 71% от текущите задължения за първите 7 месеца на годината, което е над средната стойност. Топлофикацията е получавала повече пари спрямо останалите участници на пазара.

 

На 12 септември по план за пропорционално погасяване на задълженията на НЕК към контрагентите, на „Топлофикация-Сливен" са преведени 1.12 млн. лв. от които 705 000 лв. са налични средства (останалата сума се превежда директно на един от кредиторите на фирмата). Тези средства са 2.5 пъти повече от исканията на миньорите отправени към НЕК.

 

Според икономическото министерство отговорността за финансовото и оперативното управление на „Топлофикация-Сливен" и мина „Черно море-Бургас", както и за изплащането на заплати се носи изцяло от ръководството на тези компании. НЕК не може да предоставя средства директно за заплати на служители на трета фирма. НЕК ще продължи да третира всички свои контрагенти равнопоставено като се разплаща пропорционално на база постъпили средства.

 

Още с встъпването в длъжност служебният кабинет предприе пакет от мерки за стабилизиране на енергийния сектор в дългосрочен план. Всички участници в системата трябва да направят отстъпки. За това организирахме и енергийния борд, в който чрез консенсус и диалог ще се обсъдят конкретни стъпки за оздравяване на системата, посочват още от Министерство на икономиката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 4702 |06.09.2014 Миньорите в Бобов дол спират стачката . 6| 4840 |29.08.2014 Миньорите от "Бобов дол" излизат на протест . 60| 5167 |27.05.2014 БСП: Г-н Борисов, спрете да лъжете, извинете се на миньорите . 40| 5133 |23.05.2014 Миньорите от Бобов дол: Никой не ни купува
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads