Реклама / Ads
0| 3950 |24.04.2018 НОВИНИ

Миньорите поискаха 15% поскъпване на въглищата

.
Миньори излязоха на протест в центъра на София за спасяване на въгледобива в България, съобщи ”Фрог нюз” по-рано днес. Те обявиха, че основното им искане е поне 15% увеличение на цената на добиваните въглища. Работодателите обаче контрираха, че исканията им са ”неприемливи”.
 
Тези 15% ще гарантират нормалната работа на мините в следващите година, година и половина, каза Владимир Топалов от Миньорска федерация „Подкрепа“. В момента не се изпълняват нито инвестиционните програми, които следва да гарантират съществуването на мините, нито останалите програми за здравословни и безопасни условия на труд. Проблемът е в това, че средствата не достигат, посочи той.

Един тон въглища в момента струва 17,50 лв. натурален тон, искаме да е 18,50 лв. и евентуално от 1 октомври да стане 19,50 лв., каза още Топалов. По думите му, ако се продължи, както досега, „рискуваме мините да не могат да подават въглища и в бъдеще да се създаде много голям проблем“.

Преди дни обаче ресорният министър Теменужка Петкова коментира, че исканията едва ли ще бъдат удовлетворени, защото ще доведат до поскъпване на тока.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България определиха исканията на миньорите като "несъстоятелни и напълно неприемливи". "За никого не е тайна, а най-малко за самите миньори и за техните синдикати, че рудниците са „обраснали“ с недопустимо многолюдна администрация, както и че те имат редица напълно несвойствени за тях разходи, налагащи се по всякакви съображения, но не и поради производствена необходимост.

Работещите в рудниците в частни разговори и в индивидуален план негодуват срещу тези необосновани разходи, точната дума за които е „разсипничество“, но иначе се включват във всякакви масови мероприятия и протестни маршове, в които се протестира, че не се увеличават изкупните цени на въглищата. Иначе казано - те протестират, че не се насърчава допълнително нарастването на мащаба на разсипничеството", пише в становище на асоциацията. Работодателите апелират към миньорите да "обърнат негодуванието си срещу несвойствените разходи и разсипничеството, а защо не и срещу кражбите в рудниците".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4610 |18.04.2018 Със скелети и надгробни плочи родители на деца с увреждания поискаха помощ . 0| 4676 |16.04.2018 Миньорите в Кърджали на бунт заради ниски заплати . 0| 5036 |05.04.2018 БСП пита регулатора искано ли е поскъпване на тока . 2| 6497 |21.03.2018 САЩ поискаха бързо решаване на спора между Македония и Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads