Реклама / Ads
1| 5172 |31.01.2008 НОВИНИ

Митал не бил продал или заложил "Кремиковци"

.
Изпълнителният директор Ал. Томов се присъединява към протеста на работниците, които от декември не са получавали заплати. Те обаче не искат комбинатът да спира дейността си.
 

Към 2000 работници от “Кремиковци” се събраха тази сутрин на площада пред храм-паметника “Александър Невски”. Фирмени автобуси на “Кремиковци” дори блокираха движението в района на паметника “Левски” в центъра на София. Според Людмил Павлов, председател на синдикалната организация в “Кремиковци”, се чакат още 18 автобуси с работници, които също ще се присъединят към протеста. Павлов посочи, че в металургичния комбинат не са изплащани заплати от декември миналата година. Общата дължима сума на работниците и служителите възлиза на 11 млн. лева. Има забавяне и на изплащането на дължимите средства за храна и други социални плащания. Протестиращите скандират “Много сме, силни сме”. Издигнали са плакати с надписи “Станишев, ако не махнеш Прамод, ще махнем теб”, “Кметът лъже. “Кремиковци” не е най-големият замърсител на София” и "Бойко, "Кремиковци" ще те надживее." Кремиковските металурзи, организирани от синдикалните организации на КНСБ и КТ "Подкрепа", заявяват категорична позиция, че няма да позволят спиране дейността на комбината, „с което ще бъдат обслужени корпоративни интереси”. Васил Яначков от КНСБ заяви, че прокуратурата трябва да се самосезира за действията на Прамод Митал. Всеки момент работниците от "Кремиковци" ще внесат в МИЕ декларация в подкрепа на смяната на собственика на металургичния комбинат. В 10.00 шествието ще се отправи към Министерския съвет, където ще се проведе заключителен митинг.

protest_2.jpg

Междувременно изпълнителният директор Александър Томов обясни по БТВ, че проблемът се корени не във воденето на преговори, а в протакането им. Ако днес или утре няма продажба, щяло да се премине към друг тип решение, което било цивилизовано и законно. Изнесената днес новина във вестник "Стандарт", че Митал е продал и заложил комбината, и поради факта, че вече не му е собственик, не може и да го продаде, Томов коментира като "измишльотина" и несериозна. Всъщност вестникът твърди, че индиецът е заложил завода срещу облигационен заем от 325 млн. евро още през 2006 г. Така с книжата можел да се разпорежда попечителят по емисията - британската "Лоу Дибенчър Тръст корпорейшън", която действа от името на собствениците на облигациите. Томов обаче категорично отхвърли този слух.

Frognews.bg напомня, че единственият инвеститор, който е представил конкретни параметри досега, е украинският милиардер Константин Жеваго. Същевременно собственикът Прамод Митал преговаря с трима инвеститори - украинския Жеваго, още една украинска фирма - „МЕТ Инвест" и американската U.S. Steel. Вчера представител на U.S. Steel са посетили завода „Кремиковци", но посещението било на ниско ниво, при това досега от тяхна страна няма представени конкретни параметри. Александър Томов изрази надежда сделката да се финализира с Жеваго, защото „Кремиковци" не можело да чака. Най-важното е, че новият инвеститор, за разлика от досегашния трябва да представи конкретни ангажименти по отношение на изпълнението на плана за жизнеспособност на „Кремиковци", екологията и социалната програма.

kremikovci.jpg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6141 |30.01.2008 Румен Петков споменат десетки пъти в разговори на подкупни прокурори . 11| 7058 |30.01.2008 Максим Стависки с условна присъда и отнета книжка . 2| 5630 |30.01.2008 НДСВ си „прибра” от отцепниците пет зам.-шефски места в комисии . 0| 5785 |30.01.2008 Пушка гърми в класна стая; крият инцидента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads