Реклама / Ads
1| 3189 |19.02.2023 НОВИНИ

Митинг-поклонение за 150-годишнината от гибелта на Васил Левски в Карлово

.
Възпоменателните събития, с които се отбелязват 150 години от гибелта на Васил Левски, продължават и днес в цялата страна. В гр. Карлово годишнината ще бъде отбелязана с митинг-поклонение. В родния град на Апостола снощи се състоя и възпоменателна церемония. Да се преклонят пред подвига и делото на Васил Левски на едноименния площад дойдоха много жители и гости на града.
 

В  митинга-поклонение ще се включат  и възпитаници на училище „Васил Левски“. Пред паметника на Апостола ще бъдат положени венци и цветя , а след това присъстващите ще се отправят към родната му къща. В Националния музей ще се състои среща с Христина Богданова - праправнучка на сестрата на Апостола Яна. 

 

С гражданско поклонение, военен ритуал и  поднасяне на венци и цветя снощи пред паметника на Васил Левски в Ловеч беше отдадена почит към делото му. Възпоменателните събития по повод 150-годишнина от гибелта на Апостола продължават и днес както в Ловеч, така и в Къкринското ханче, където Левски е заловен.

Пред паметта и саможертвата на Васил Левски се преклониха много политици, общественици, духовници и граждани. С военен ритуал пред паметника на Апостола бяха поднесени венци и цветя.

 

От Ловеч ще тръгне туристическият поход "По стъпките на Апостола". С историческа възстановка в местността "Пази мост" и Къкринското ханче ще бъде пресъздадено залавянето на Васил Левски. С гражданско поклонение, поднасяне на венци и цветя и военен ритуал пред паметника на Апостола в двора на ханчето ще бъде отдадена почит към делото на Левски. Вечерта в Ловеч се организира и традиционното национално възпоменателно шествие "150  години безсмъртие" на патриотичната организация "Ловечанци".

 

В София Столичната община ще възпомене 150-годишнината от гибелта на Левски с панихида в храм "Света София" в 17ч. От 18 часа започва церемонията-поклонение пред личността и делото на Апостола на българската свобода пред паметника на Васил Левски в столицата. Слово ще произнесе президентът Румен Радев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2956 |04.05.2022 119 години от гибелта на Гоце Делчев: Радев открива форум за добросъседските отношения с РСМ . 0| 2778 |17.03.2022 С историческа възстановка пресъздадоха гибелта на Ангел Кънчев в Русе . 17| 13821 |18.07.2021 Борисов с една и съща публикация за гибелта и за рождението на Левски . 5| 3922 |23.07.2019 Ще се проведе възпоменателен митинг-поклонение по повод 77-ата годишнина от разстрела на Никола Вапцаров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads