Реклама / Ads
5| 2659 |19.02.2024 НОВИНИ

България почете паметта на Апостола на Свободата Васил Левски /видео/

.
Източник: БГНЕС
В цялата страна продължават възпоменателните церемонии по повод 151-годишнината от гибелта на Васил Левски. Кулминацията е тази вечер пред паметника на Апостола в София.
 

След като на 27 декември 1872 г. той е заловен при Къкринското ханче до Ловеч, а след това отведен в Търново, на 18 февруари 1873 г. Левски е обесен в покрайнините на София близо до днешния паметник, издигнат в негова чест през 1895 г.
 

"Изправяме се отново край лобното място на Апостола, за да почетем безсмъртното му дело и заветите му към поколенията. Почтен и решителен, скромен и всеотдаен, застанал винаги очи в очи със своя народ, Левски спечели най-важната си битка за свобода: положи здравите темели за свободата на България. Националната ни история пази спомен къде са отеквали стъпките на Дянока и кои са имената на другарите му, но за нас - потомците му, най-живият спомен за Апостола се крие в думите, тефтерчето и писмата му. 151 г. след гибелта на Левски словото му продължава да носи своя огромен морален заряд, в който откриваме нашия общ морален дом. Апостолът не празнословеше, не обещаваше излишно, но навсякъде го слушаха притихнали, защото думите му бяха истински, силни и разбуждащи. Понакога горчиви, но винаги необходими - и тогава, и сега. Защото всяко поколение води своята борба за справедливост."


Това каза президентът Румен Радев в словото си по време на официалната церемония. 


.
В оскотялото ни време на ротации на притципи и ценности, сред брокери на нашата несвобода с техните тефтерчета, Левски изглежда болезнено невъзможен. Но макар и недостижим, той никога не крачи самотен. Милиони българи продължават да отстояват идеалите на Левски тихо и упорито, и именно тяхната мълчалива сила възпира онези, които в амбициите си да се приравнят с Апостола, опитват да го принизят до себе си. Пътят към Левски е труден и стръмен и по него се върви с дела", каза още президентът в словото си.


"Пред 151 г. тук губи живота си Апостола на свободата Васил Левски, за да превърне в безсмъртен идеал за България идеалът за чиста и свята република".

 

Това заяви кметът на Столична община Васил Терзиев.


.

"Преди век и половина Васил Левски казва, че днешният век е век на свободата. Свободата започна тогава, когато живеем думите на Апостола", каза Терзиев. Той подчерта, че зависи от всеки един от нас и всички ние трябва да продължим делото на Апостола всеки един ден, както и да бъдем граждани, които се гордеят с историята и работим за бъдещето. "Васил Левски е образ на обединение", категоричен е кметът на Столична община.






Преди речта на президента, Кубрат Кръстев, ученик в Х клас, изрецитира стихотворението "Обесването на Васил Левски".


Вицепрезидентът Илияна Йотова също отдаде почит пред паметта на Васил Левски на възпоменателна церемония в София по повод 151-годишнината от гибелта на Апостола на свободата.


Премиерът акад. Николай Денков, председателят на Народното събрание Росен Желязков, кметът на Столична община Васил Терзиев, министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, Кристиан Вигенин от БСП, ректорът на СУ проф. Георги Вълчев също присъстваха, както и други официални лица.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2484 |19.02.2024 Явор Гърдев за смъртта на Навални: Нито един човешки живот не бива да бъде жертван в името на държавата . 9| 2903 |19.02.2024 Социален антрополог: На изток от нас се оформя една страховита цивилизация . 10| 2516 |19.02.2024 Венко Сабрутев, ПП-ДБ: Няма да отстъпим. Ротация означава смяна на местата . 3| 2468 |19.02.2024 "Първата дама" на руската опозиция. Коя е Юлия Навална?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads