Реклама / Ads
6| 4413 |26.09.2015 НОВИНИ

Митов: Не трябва да се налага огромни движения на хора

.
Даниел Митов
Решаването на кризата в Сирия и стабилизацията ѝ като държава е основният въпрос, върху който трябва да се фокусират усилията на международната общност.
 

Това подчерта външният министър Даниел Митов в рамките на всички свои срещи в централата на ООН. Митов е в Ню Йорк като член на ръководената от президента Плевнелиев българска делегация на юбилейната 70 та среща на върха на Общото събрание на ООН, информира БНТ. В дневен ред на ООН през тези дни, насочен изцяло към одобрението на глобалните цели за устойчиво развитие на света през следващите 15 години, българският външен министър подчерта важността на изграждането на устойчиви държавни институции, гарантиращи достъп до образование и всички други демократични права на всеки един гражданин.

 

”Така че да не се налагат такива огромни движения на хора които бягат или от ужаса на войната или търсят по-добри възможности за тяхното индивидуално и семейно бъдеще”, каза Митов. В тази посока разрешаването на конфликтите като тези в Сиря и Либия, които генерират огромните бежански потоци и стабилизирането им като държави трябва да бъде в централния Фокус на вниманието на ООН а на световната общност като цяло, подчерта още Митов.

 

„Европа не може да си позволява повече да стимулира бежански потоци. Затова трябва да се направи всичко необходимо за гарантират приемливи условия за живот на бежанците извън рамките на ЕС”, заяви той. Европа по думите на министъра поема своята отговорност, но изграждането на зони за сигурност и бежански центрове извън ЕС и около самите държави с конфликти е изходът от ситуацията. Това ще демотивира бежанските вълни и опитите за нелегалното пресичане на граници в рамките на ЕС , категоричен е Митов.

 

”Разбира се борбата с трафика на хора. Трафикантите на хора замениха трафикантите на наркотици. Това е много доходен бизнес, който не се наказва достатъчно тежко в рамките на ЕС. Опасявам се, че дори и да решим проблемът в Сирия и Либия, тези трафикантски мрежи ще останат и ще продължат да генерират нелегална миграция”, каза Митов. В ООН Даниел Митов отново подчерта и важността на разграничаването на истинските политически бежанци , бягащи от военни конфликти от икономическите мигранти, за които трябва да се намери работеща формула да бъдат връщани обратно.

Бежанската криза и пътищата за нейното разрешаване ще бъде основен акцент по време на всички разговори на българския първи дипломат в ООН през следващите дни с над 20 външни министри от Европа и света. На първата от тях с турския външен министър бяха обсъдени възможностите за създаването на зони за сигурност за настанявани на бежанците извън Евросъюза. Тази вечер Даниел Митов и президентът Росен Плевнелиев ще се срещнат и с българската общност в Ню Йорк.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4461 |25.09.2015 Цветанов: Трябва да върнем децата си в България . 0| 4322 |24.09.2015 Плевнелиев: Проблемите не трябва да се отлагат . 3| 4408 |24.09.2015 БСП: Децата не трябва да са политически заложници . 7| 5857 |18.09.2015 Френски мер: На Франция й трябва Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads