Реклама / Ads
38| 11424 |03.10.2021 НОВИНИ

Посланик Митрофанова в стил ”Думам ти дъще...” говори за България

.
Елеонора Митрофанова, посланик на Русия в България
Обширно интервю в стил ”Думам ти дъще, сещай се снахо” е дала руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова пред проправителственото издание ”РИА Новости”. Материалът засяга основно връзките между София и Москва, споменава се очевидното влияние на Съединените американски щати у нас и опита за прокарване на антируска линия в страната. Митрофанова коментира доставките на газ, цените на тока, политическия хаос.
 

Ето и цялото интервю:


Парламентарни избори ще се проведат в България през ноември. Можем ли да се надяваме, че резултатите ще подобрят отношенията между Москва и София? Какво трябва да сторим, за да наклоним везната в положителна посока?


Това ще са третите парламентарни избори в България в рамките на тази година. Има сериозна политическа криза в страна, която по конституция е парламентарна република. Народното събрание обаче не може да излъчи правителство - нито след изборите през април, нито след тези през юли не бе постигнат консенсус. Надявам се, че ще се постигне компромис. Русия ще работи с всяко едно правителство.


Невъзможно е да имаме каквито и да било прогнози. Но ще търсим компромис и ще опитаме да работим по прагматичен начин - има достатъчно много сфери, в които може да се търси сътрудничество, което ще бъде полезно и за двете страни.


В България започна делото срещу движение “Русофили”. Това означава ли, че София поема русофобски курс? До какво може да доведе нещо подобно?


Движение “Русофили” съществува от доста време. То беше доста аполитично и по-скоро културно движение. Организираха се големи фестивали. По-късно това движение се превърна в политическо. За съжаление не получи подкрепа на парламентарните избори. Фактът, че Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на Русия (което само по себе си е изключително сериозно и безпочвено обвинение) за съжаление предполага точно това - София поема антируски курс. Достатъчно е да си припомним, че през 2019-2020 г. девет дипломати бяха експулсирани от България.


През последните три години броят на експулсираните руски дипломати от България се увеличи. Мислите ли, че това е официалната позиция на София. Има ли “други братски сили”, които принуждават България да действа по този начин и ако да - кои са те?

 

Мисля, че това не е изцяло независимо решение, разбира се. Кой от “големите братя” на тази страна стоят зад това? Разбира се, Съединените американски щати, които явно са си поставили за цел да изтискат Русия от всички сфери на живота в България. Това по мое мнение е доста утопична цел - с българския народ сме исторически и духовно свързани. Това не може да се промени. Става дума за православието и кирилицата, за Руско-турската освободителна война. Българският народ е много чувствителен към спомените от тази война. В страната има 670 паметника на герои, загинали при боевете за Освобождението. Градове и булеварди носят имената им. Въпреки всички опити да се пренапиише историята и въпреки евро-атлантическия курс на страната.


Смятате ли, че тази гонитба на дипломати ще продължи? Може ли да се влошат дипломатическите връзки между двете страни и дори да се стигне до техния разпад?


Виждате в какъв хаос съществува целия свят и то във всички сфери на обществения живот. Имаме пандемията от коронавирус, която разстрои нормалния ни живот. Имаме горещи точки и конфликти, които засилват проблемите и влошават отношенията между отделни държави. Но не мисля, че ще се стигне до конфронтация между България и Русия. Надявам се, че тази страница е затворена.


"Булгартрансгаз" придоби 20% от терминала за втечнен газ до Александруполис. Договорът бе обявен в края на август. България планира ли да спре употребата на руска газ през следващите години и има ли достатъчно възможности за това? Има ли Русия повод да се притеснява?


Вярвам, че няма почва за такива страхове. Това е много по-скъпо гориво. Особено в контекста на повишаващите се цени, които достигнаха космически измерения. Животът е доказал, че стабилните и дългогодишни договорни отношения са от особена важност. Русия винаги е била надежден източник на газ и мисля, че този здрав разум ще надделее. България не е достатъчно богата държава на този етап, за да си позволи нещо такова.


Смятате ли, че е възможно тъкмо обратното - след Унгария и България да подпише дългосрочен договор за доставка на газ от Русия, предвид проблемите с енергийните ресурси в Европа и самата България?

 

Тези теми не са повдигани в България все още. В страната действа служебен кабинет.


Но възможно ли е изобщо нещо подобно?


Тази опция, разбира се, е възможна, ако е налице политическа воля и прагматичен подход.


В края на месец април България обвини шестима руски граждани в пряко участие във взривове на складове за боеприпаси в страната. Има ли данни как тече разследването по тази тема?


Не. И никой не се е свързвал с нас.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3558 |07.09.2021 Премиерът Янев и посланикът на САЩ в България Херо Мустафа обсъдиха борбата с корупцията и сигурността . 16| 3655 |28.08.2021 Митрофанова: Мигрантите не се стремят към България, а към западноевропейските страни . 24| 3319 |22.08.2021 Посланикът на Афганистан: 10 милиона ще напуснат страната . 0| 3216 |20.08.2021 Радев обсъди миграционния натиск с посланика на Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads