Реклама / Ads
24| 3330 |22.08.2021 НОВИНИ

Посланикът на Афганистан: 10 милиона ще напуснат страната

.
10 милиона души ще търсят път извън Афганистан - тези неофициални данни говорят за ужаса в страната след като талибаните завзеха властта. Това заяви доктор Мохаммад Сайфи за ситуацията в родината си след настъплението на талибаните.
 

"Вече ми е трудно да правя сравнения. Ситуацията е много по-лоша дори от това, което си представяте. Ситуацията е ужасна не само по телевизията. Приятели ми се обаждат. Разказват ми за убийствата, как вечерно време вадят хората от домовете им и ги карат в неизвестна посока. Те никога повече няма да се върнат. Това е огромна жестокост. Ако оставим всичко настрана и само си спомним за този самолет, който всички вие видяхте. Не мислете, че тези хора около самолет, върху самоелта не знаят какво се случва, е са неграмотни или глупави. Не, повечето от тях са младежи, които са завършили университет, имат образование и са стабилни хора, но предпочитат да паднат от 500 метра височина, отколкото да живеят при управлението на талибаните", заяви още н. пр. Сайфи за състоянието на Кабул преди 10 месеца и сега пред Нова телевизия.

 

"Помните с колко жестокост управляваха. Беше истински хаос. Колко много млади хора избягаха тогава. Телевизията и радиото бяха забранени, жените трябваше да си стоят вкъщи, момичетата над 15 години бяха задължавани да се омъжват и не е като да са имали избор за кого да се омъжат. Когото им изберат за него се женят. Образованието беше забранено", припомни управлението на талибаните от 1996 до 2001 г. н. пр. Мохаммад Сайфи.

 

"Когато се установят във властта и няколко чудестранни държави ги признаят официално, ще стане точно както преди. Това е техният шериат, тяхното законодателство", допълни посланикът на Афганистан в България за постигнатия успех за правата на жените.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3489 |21.08.2021 250 милиона граждани на ЕС напълно ваксинирани срещу COVID-19 . 1| 3298 |19.08.2021 Стефан Тафров: 18 милиона от афганистанците зависят от хуманитарна помощ . 6| 3459 |19.08.2021 Афганистан: Аршаф Гани смята да се върне в Кабул. Талибаните блокират пътищата до летището . 4| 3397 |17.08.2021 Посланикът на Афганистан: Ще има милиони, милиони бежанци към Запада, България и целия свят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads