Реклама / Ads
9| 2540 |27.08.2024 НОВИНИ

Митрополит Евстратий: 80% от Украйна поиска да ограничи Московската патриаршия. В България все повече разбират ролята на Русия

.
Митрополит Евстратий
„По-голямата част от населението на Украйна са православни, а според социологичните проучвания към тази юрисдикция, която има връзка с Московския патриархат, принадлежат не повече от 5-6% от вярващите. В същото време към Православната църква на Украйна принадлежат повече от 50% от населението“. Това каза митрополит Евстратий - митрополит Белоцерковски и Тарашчански към Православната църква на Украйна в интервю за
 

Думите от Православната църква на Украйна идват, след като българският патриарх Даниил призова да се молим за оцеляването на Украинска православна църква, свързана с Московската патриаршия, която законодателят в Украйна забрани преди дни.

 

Митрополит Евстатий заяви, че повече от 80% от запитаните в Украйна са поискали да се ограничи влиянието на Московската патриаршия в Украйна.





„Юрисдикцията, оглавявана от митрополит Онуфрий, преди две години декларира, че няма връзки с Руската православна църква. Ако тази декларация отговаря на истината, то решението на Върховната Рада и утвърденият от президента на Украйна закон, не се отнасят за тях и няма за какво да се тревожат - нито въпросната юрисдикция, нито българският патриарх, нито някой друг, който се изказва по този повод“, добави той.


„Разчитаме на подкрепата на тези, които виждат истината, които я осъзнават, които се придържат към каноничния ред. Виждаме, че в България все повече хора разбират каква е ролята на Русия и тази на Руската православна църква", каза той.

 

„Руските структури насаждат в съзнанието на украинците убеждението, че украинският народ не съществува, че украинците и руснаците са един народ, че Украйна трябва да е част от Русия. Прославят миналото на руската държава, на Руската империя, на руските дейци и по този начин разпространява идеологията на „руския мир“, който стои в основата на сегашната руска агресия срещу Украйна".





„Все повече се осъзнава колко важна и значима е тази идеологическа част на руската агресия. Не може да се противостои на агресора само на бойното поле, само с оръжие. Нали оръжието само по себе си не стреля, а се насочва от идеите".

 
„Както сега Украйна е бойно поле между тоталитарното минало и демократичното бъдеще на Европа, така Москва иска да върне Европа в тоталитарното минало и отново да дръпне през целия ни континент желязна завеса. Също така между вселенския и московския патриархат борбата е за това, че Москва иска да върне цялото православие към миналото, към служенето на империята и използва всички инструменти, да разделя православието и да властва над него. Църковната независимост на Украйна и  утвърждаването ѝ като автокефална църква е ключ за преодоляването на тези имперски, антихристиянски амбиции на Москва и ключ, който да допринесе за баланса и мира на цялото световно православие", категоричен бе той.

 

„Москва създава тази желязна завеса. Москва се опитва да притегли на своя страна, на страната на средновековното си виждане за православието, колкото се може повече православни църкви. Виждаме, че някои църкви напълно се солидаризираха с Московската църква. В други настана разделение на мненията и едни подкрепят Москва, а други ѝ опонират. Както в светското пространство тече борба между миналото и бъдещето, така и в църковния живот тече подобна борба. Ние сме на страната на бъдещето, ние сме на страна на истината, ние сме на страната на доброто".


"Там, където двама се бият, третият печели. Където двама се бият, третият има изгода. Очевидно, че борбата сред православните се отразява вредно като цяло на отношението към църквата и към религията. Но едновременно с това е лечение на болест. Трябва да мине кризата, за да оздравее тялото. Сега виждаме, че православието боледува и част от православието е заразена с имперския синдром и затова вярваме, че в битката с тази болест, в крайна сметка православието ще намери здравето си и ще може да се очисти от този синдром", смята той.





На въпроса къде ще препоръча на украинците в България да отидат на служба в неделя, отговаря така:

 

„В най-близкия православен храм и при този свещеник, който е готов да чуе, да разбере и осъзнава, че Украйна страда. Готов е да съчувства на страданието".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2646 |27.08.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 1| 3428 |27.08.2024 Бедствено положение и воден режим: Държавата праща бутилирана вода . 0| 2178 |27.08.2024 Внимавайте в морето! Двама мъже се удавиха в Бургаско . 1| 2180 |27.08.2024 Вандалски акт: Щети за хиляди в залата по спортна гимнастика на ЦСКА

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads