Реклама / Ads
28| 2762 |20.08.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Украйна забрани промосковската църква, чисти кремълската агентура. И тук българският Даниил подкрепи руските опорки

.
Елеонора Митрофанова и Българският патриарх Даниил Източник: Diplomatic LIFE/Facebook
На 20 август украинският парламент прие законопроект за забрана на дейността на религиозни организации, свързани с Русия.
 

Законодателството, подкрепено от 265 депутати на второ и последно четене, може ефективно да забрани дейността на Украинската православна църква на Московската патриаршия (УПЦ-МП).

 

Духовенството на УПЦ-МП е заподозряно във връзки и симпатии към Русия по време на пълномащабната война. Тя не трябва да се бърка с автокефалната (автономна) Православна църква на Украйна.





Много духовници от Украинската православна църква на Московската патриаршия са обвинявани в сътрудничество с Русия и оправдаване на руската агресия, включително епископи и други високопоставени членове. Украинските лидери обвиниха свързаната с Москва УПЦ, че подклажда 30-месечната атака на Кремъл, като разпространява проруска пропаганда и настанява шпиони.

 

Законът влиза в сила 30 дни след публикуването му, но общностите на УПЦ-МП ще разполагат с девет месеца, за да прекъснат напълно връзките си с Руската църква, обясни депутатът Ярослав Железняк, предаде Kyiv Independent.

 

„Днес тръгнахме по неизбежния път на прочистване отвътре на агентурната мрежа на Кремъл, която от десетилетия се крие зад маската на религиозна организация“, заяви във Facebook депутатът Роман Ложински.

 

Двадесет и девет депутати гласуваха против законопроекта, включително 17 от Платформата за живот и мир, наследник на разпуснатата проруска парламентарна група „Опозиционна платформа - За живот“. Четирима депутати от управляващата партия „Слуга на народа“ също гласуваха против законопроекта, а други трима се въздържаха.

 

Първоначално законопроектът е регистриран в парламента през януари 2023 г., малко след като при обстойни претърсвания от страна на органите за сигурност в помещенията на църквата са открити руска пропаганда, руски паспорти и ксенофобска литература.





Парламентът подкрепи законопроекта на първо четене през октомври 2023 г.

 

Законодателният процес е съпътстван от противоречия. Миналия месец няколко депутати от опозицията блокираха парламентарната трибуна, след като управляващата партия не внесе въпроса в пленарна зала.

 

УПЦ-МП заяви, че винаги е действала в рамките на украинското законодателство, и заяви, че е прекъснала връзките си с Руската православна църква - водещата религиозна организация в Русия, смятана за близък съюзник на режима на Владимир Путин.

 

В миналото УПЦ-МП  е заявявала, че след нахлуването през февруари 2022 г. е прекъснала връзките си с РПЦ, която е открит поддръжник на войната на Москва. Украинските власти оспорват това твърдение, особено с оглед на факта, че има започнати десетки наказателни производства, включително обвинения в държавна измяна, срещу десетки духовници от жърквата. Поне един от тях е изпратен в Русия като част от размяна на затворници.

 

Руската пропаганда се опитва да представи стъпките на правителството срещу свързаната с Москва църква като „преследване на християни“ - наратив, който е широко възприет от украински скептични гласове в САЩ.

 

Православното християнство остава най-разпространената и свободно практикувана религия в Украйна, а стъпките срещу църквата са вдъхновени от доказателства за нейното сътрудничество с Русия.

 

Някога доминираща религиозна група в Украйна, през последните няколко години много общности на Украинската православна църква преминаха към независими църкви, а именно към Православната църква на Украйна.


Законът все още се нуждае от подписа на президента Володимир Зеленски, който по-рано този месец описа този ход като „насочен към укрепване на духовната независимост на Украйна“.







Той заяви, че законът трябва да гарантира, че „няма да има манипулация на украинската църква от страна на Москва“.

 

Българският патриарх преди дни също се нареди сред поддържащи или симпатизиращи на позицията на Московската патриаршия за непризнаване на Православната църква на Украйна.Той изпрати ненужно писмо на подкрепа на Руския Митрополит в Киев Онуфрий, пише Doxologia Infonews.

 

Преди парламентът в Киев да обяви Украинската православна църква към Московската патриаршия (УПЦ МП) за незаконна, Даниил изпратил писмо с дата 18 август. То е публикувано в момент, когато властите в Украйна изпращаха открити сигнали, че в следващите дни ще наредят прекратяване на връзките на религиозни организации с Руската православна църква, пише "Дневник". В края на миналата седмица президентът Володимир Зеленски обяви, че скоро ще бъдат взети важни решения "за подсилване духовната независимост" на нацията.


Даниил, Антиохийският патриарх Йоан и Грузинският патриарх Илия са изпратили писма до митрополит Онуфрий, предводителя на УПЦ-МП, по повод 10-ата годишнина от "тържественото му въдворяване за митрополит Киевски и на цяла Украйна". В текста на трите писма под една или друга форма се казва, че той е каноничният предстоятел на Православната църква в Украйна. "Вие устояхте и продължавате, с Божията помощ, да устоявате на всички опити за създаване на разединение, опазвайки единството, целостта и каноничността на Украинската православна църква", се казва в писмото от българския патриарх.

 

Българската православна църква няма решение за или против признаването на УПЦ и се въздържа да нарича предводителите и последователите ѝ разколници. Но Даниил нарича Онуфрий "достоен приемник на велики архиереи и изповедници, светителствували на Киевската митрополитска катедра", което фактически е заемане на позиция, че предводителят на промосковската църква е фактическият Киевски митрополит.


На практика това е позицията на московския патриарх Кирил, Руската православна църква и руската държава - че ПЦУ са отцепници, създали незаконна църква с помощта на "разколническите действия на константинополските йерарси в Украйна".





"Забраната на една църковна или религиозна структура в една държава, когато тя създава предпоставки за подривна дейност, сътрудничи на окупационни сили, извършва колаборационистки действия на място, укрива оръжия в своите храмове, разпространява вредна пропаганда и пр. е абсолютно наложително и това не противоречи на Свещените Канони. След като една църковна структура извършва такава дейност, то тя вече сама се е изключила от Тялото Христово поради факта, че извършва действия напълно противоречащи с основните християнски принципи и Христови повели", пише Doxologia Infonews.

 

В този контекст писмото на Патриарх Даниил няма да произведе никакви правни или канонични действия, а само ще скандализира Православната църква и ще изгради отрицателно мнение на вярващите хора в България към неговата личност.

 

За Даниил няма агресор и жертва, има "фили и фоби", стана ясно от негово интервю от 20 юли. Ден преди това целият свят видя трупа на едно дете в Миколаив.

 

Няколко дни преди Русия да убие 12-годишния Кирил от Миколаив в ракетна атака, стана ясно, че Даниил се е усмихвал до уши, застанал до посланичката на държавата агресор Митрофанова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3202 |19.08.2024 Надежда Нейнски: Украинците дадоха безапелационни примери за героизъм, разбиха митовете за непобедимостта на Русия . 17| 6912 |18.08.2024 Евгений Кънев: Радев, Нинова, Копейкин, Слави - простотия или омраза към просвещението? . 17| 6048 |16.08.2024 Евгений Дайнов: Ще бъде "всерьез и надолго". Но има и добра новина . 17| 2821 |16.08.2024 Тео Ушев за закона наложен от "Възраждане": Путлерски опорки, фашистката държава е налице

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads