Реклама / Ads
12| 2905 |18.08.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Евгений Кънев: Радев, Нинова, Копейкин, Слави - простотия или омраза към просвещението?

.
"Смятате ли, че Радев, Нинова, Копейкин, Слави не са наясно с това, което правят? И аз това се чудя - простотията или омразата към просвещението, което представят за “морално разложение”, е по-силен мотиватор в тяхното поведение? Като си спомня как болшевиките са преодолявали човешкото в себе си, докато убиват, защото Партията така смята, че е добре за новото общество - си мисля, че това са болни хора", пише Евгений Кънев.
 

Евгений Кънев, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

Често се опитвам да гледам на нашето общество като чужденец, за да бъда правдоподобен. Но за много хора съм прекалено критичен и песимистичен.







Сигурно е така. Това си го обяснявам с покъртителния факт, с който се сблъсках преди година - че около 2/3 от българите никога не са напускали България и за света знаят от нашите медии и социалистическото училище.


С други думи, българите, на които съдбата им е дала шанс да опознаят света и е променила представата, която нашите медии, а преди това техните родители и среда са развили у тях - неминуемо са обречени да се сблъскват с тези 2/3 от българите. Почти по всеки въпрос.


И аз в моите детски години в малък град бях научен да мразя - фашистите и чорбаджиите (с еднаква конотация); циганите и турците; и разбира се - пед…стите. Спомням си - набеждаването, че си от някоя от тези групи беше най-прекия начин да се въвлечеш в бой с момчетата от другия клас, училище или махала. А добрите бяха комунистите (защото са били фашистите) и руснаците (защото са били турците, които са убили Левски и Ботев). Но най-лошо беше да те засегнат на етнически корен, че не си чист българин, (свързано с произхода на родителите, по-често майката) или на сексуална ориентация, което беше универсална мъжка обида.


Омразата към другостта беше квинтесенция на комунизма. В началото след 09.09.1944 г. до края на 50-те години - омразата бе насаждана към класовия враг - “фашистите”, които бяха “бивши хора”. Дори към техните деца - моите родители много трудно бяха допуснати да учат в университет.


Успоредно и след това - към враговете с партиен билет, които искаха “социализъм с човешко лице” - от Пражката пролет чак до Горбачов. Мои близки също сурово пострадаха от тяхната наивност, че идва ново време.


Междувременно, врагове бяха и всички различни от соц стандартите - с облекло, прическа, поведение. А хомосексуалните бяха под дълбоко прикритие, защото това бе “срамна болест.”







Накрая на комунизма омразата бе насочена към последния отдушник - турците. И така възкръсна етническият национализъм - с чиято омраза към другите се градят политически проекти и до днес от наследниците на БКП и техния силов апарат от ДС. Чрез възкресение на старите стереотипи на омраза и медийно облъчване на българите, за да дадат нов живот на пропагандното семе, посято още в тяхното детство.


Как се променят тези предразсъдъци за 30 години без минимален държавен опит в образованието?


Точно обратното, тези стереотипи са нужни на политиците със същото мислене, за да поддържат своята електорална база, а на техните участници във властта - да поддържат образователно и пропагандно тези стереотипи.


Смятате ли, че Радев, Нинова, Копейкин, Слави не са наясно с това, което правят?


И аз това се чудя - простотията или омразата към просвещението, което представят за “морално разложение”, е по-силен мотиватор в тяхното поведение?


Като си спомня как болшевиките са преодолявали човешкото в себе си, докато убиват, защото Партията така смята, че е добре за новото общество - си мисля, че това са болни хора.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5709 |16.08.2024 Евгений Дайнов: Ще бъде "всерьез и надолго". Но има и добра новина . 17| 2640 |16.08.2024 Тео Ушев за закона наложен от "Възраждане": Путлерски опорки, фашистката държава е налице . 14| 6630 |12.08.2024 Мартин Владимиров за „Боташ“: Нямаме полезни ходове, внасяме "замаскиран" руски газ, губим 4 млрд. . 14| 8813 |11.08.2024 Явор Божанков: Пилонът на Рожен е еманация на криворазбрания патриотизъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads