Реклама / Ads
1| 3396 |17.01.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Евгений Кънев: Съспенсът за третия мандат ражда тупик

.
Евгений Кънев, анализатор
В своя профил в социалната мрежа Фейсбук анализаторът Евгений Кънев е дошъ моментът, в който да стане ясно, че е тупикът, в страната ни е попаднала, ще се повтаря, защото това е отработена ситуация. Според Кънев при нови избори ситуацията с раздаването на мандатите ще е същата - първият ще отиде при ГЕРБ, вторият ПП, а третият винаги ще праща властта при Радев чрез БСП.
 

Ето пълния текст на публикацията на анализатора Евгений Кънев:

 

И така - дойде ендшпилът на нагнетявания с месеци медиен съспенс за третия мандат. Понеже за всички бе ясна съдбата на първия и втория. А защо само за тях?
Повечето анализатори, включително и аз твърдяхме, че единствено през третия мандат за Янев би имало някакъв шанс - но само с допускането за добра воля на Радев да “сдаде” властта на третия мандат.


Е, стана кристално ясно, че този човек сериозно се е вкопчил във властта и няма намерение да се разделя с нея, освен ако не бъде накаран. Сега става още по-ясна и “принципната” му защита на машинния вот: ами той осигурява нужния цуг-цванг в политическата система, който пази властта му. Машинациите с хартиения вот може да дадат на сиамския дует ГЕРБ-ДПС “гръцкия бонус”, за който се точи ББ, а с него и властта.


Писах и за - изглежда - наивността на демократите, че Радев би им дал мандат - не, освен ако не иска да направи услуга на ГЕРБ по тяхното компрометиране, но така ще налее вода в тяхната мелница. А и дори да е искал - надали неговата очевадна руска зависимост би му позволила такъв риск. Защото в руския модел винаги на върха на организация, партия или държава трябва да има един човек, който да се направлява и контролира.


Защо ББ настояваше за мандат на демократите?

Ами ББ е възпитаник на милиционерската школа по руски образец - винаги прави обратното на това, което говори. Както Путин, който нямаше да напада, нямаше да мобилизира, нямаше да стреля по Коледа и т.н. По същия начин и ББ много иска, но не желае да подкрепи по “евроатлантически” в парламента съдебната реформа, а Гешев му е като личен PR с акции именно срещу ДБ в подготовка за изборите. Сякаш някой ще заседава денонощно да прокарва хартиената бюлетина, ако има намерение да подкрепя втори или трети мандат? Пунтамаренето, знаем, е запазена марка на ББ. Делата, делата, делата Му - а те са винаги в полза на руския олигархичен модел, както за пореден път го доказа сагата с Панаира.


Добре ли действаха ДБ и ПП?
Да - те направиха в каквото им дадоха като медийно време, за да покажат воля за управление, но само при определени условия. Единствено лошо би било, ако наистина са вярвали, че това е възможно и проруският триумвират във властта би я сдал
в тяхна полза. Този наивитет - ако е реален - е наистина опасен. Може би е време да узреят, че тупикът в момента при избори с първи ГЕРБ, втори ПП - винаги ще праща властта при Радев в третия мандат чрез БСП. Моделът вече е отработен.


Какво може да го промени? Създаването на широка коалиция на всички демократични сили за спечелване на местните избори и след това на по-следващите парламентарни и президентски избори. Как, какво и защо са детайли, но това е посоката за Промяна.
И още - трябва да се обмисли сериозно възможността за импийчмът на Радев, защото доказателствата за нарушаване на Конституцията и периметъра на служебните му кабинети растат. Това би било game changer.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 7468 |11.01.2023 Евгений Кънев: България блести със своето ярко отсъствие в помощта за Украйна . 20| 9302 |22.12.2022 Евгений Дайнов: Ако България се отдалечава от унгарско-руско-китайския ”модел”, ще става все по-подредена . 15| 12312 |19.12.2022 Евгений Дайнов за ДВ: Защо моделът ”Борисов” няма как да постигне голямата си цел . 2| 6167 |23.11.2022 Евгений Кънев: Кабинетът дейно участва в руската операция срещу ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads