Реклама / Ads
31| 2962 |20.07.2024 НОВИНИ

За новия български патриарх няма агресор и жертва, има "фили и фоби". А вчера целият свят видя трупа на едно дете в Миколаив

.
Партиарх Даниил
"Ако изхождаме от принципа на човеколюбието, ние ще сме на страната на всички човеци и няма да позволим тогава да ни разделят с разни фили и фоби". Това коментира новият български партиарх Даниил в отговор на въпроса дали е на страната на Русия в конфликта ѝ с Украйна.
 

В интервю за БНТ Даниил на практика потвърди опасенията при избора си - че не вижда Украйна като жертва, която се отбранява от руския агресор. Само можем да предполагаме какви постъпки към сближаване с Русия би могъл да направи оттук насетне новият български партиарх.





На този фон, докато Даниил говори за руската война като за разделяне на "фили и фоби", вчера Русия уби едно 12-годишно момче в Миколаив.

 

Петима души са ранени. Трима души са загинали при въздушния удар, включително едно детe.

 

Сред загиналите в резултат на руския въздушен ракетен удар по Миколаив е младият танцьор Кирил Дядюшк. Детето е било на 12 години и е танцувало украински народни танци.

 

На снимките от мястото на атаката се виждат две тела, лежащи на земята. Едно от тях е силно осакатеното тяло на дете, покрито в кръв, прах и отломки. До него се вижда част от ракета. Ако не виждаме какво причинява Русия на практика, не е ясно дали можем да разберем в пълнота зверствата ѝ. Преценяваме да не покажем пряко кадъра. За тези от вас, които искат да го видят, той е достъпен тук.

 

"Ролята на църквата е да покаже на хората, че има път", казва в интервюто българският партиарх Даниил. Накъде води този път според него?

 

"Господ ни е казал: Търсете преди всичко царството на Бога и неговата правда, и всичко останало ще ви се преведе", казва още Даниил. И каква е тази правда, в която едно дете на 12 години е убито и разчленено под развалините на домовете на обикновени, цивилни хора, а ние дори нямаме разума и морала да осъдим такава агресия?

 

"Още преди да стъпя в битността ми на патриарх нееднократно съм заявявал, че при този конфликт, а и при всеки конфликт, най-доброто нещо е да се спрат военните действия, кръвопролитията и да седнат враждуващите страни и другите, които са свързани с това, да разговарят", каза още той. Не беше ли Украйна държавата, която само преди седмици проведе среща за мир в Швейцария, изложи какво може да се направи в тази посока, а Русия дори не присъства. Не е ли Русия тази, която иска да откъсне части от Украйна и дори цялата Украйна? И не беше ли Русия тази, която напада, а Украйна - тази, която се отбранява?





Докато българският партиарх говори по този срамен начин, ето какво каза атонският старец Алексий Ксенофонски в началото на юли:

 

"Украйна ще бъде свободна, тя жертвоготовно се бори за правото си на съществуване, дадено от Бога, и Бог определено е на страната на Украйна, а не на агресора".

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2435 |20.07.2024 Журналистическо разследване потресе Сърбия: Църквата строи и продава луксозни жилища . 6| 2502 |20.07.2024 ВАС отсъди: "Пирогов" е точила НЗОК с фиктивно хоспитализиране . 1| 2172 |20.07.2024 НЗОК предупреждава: Внимавайте, спам кампания в интернет от наше име . 3| 2181 |20.07.2024 САЩ: Иран се приближава към развитието на ключов аспект от атомната бомба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads