Реклама / Ads
19| 26432 |21.09.2018 АКТУАЛНО

Младен Маринов сгафи на петата минута като министър - обиди всички

.
Младен Маринов Източник: БГНЕС
„Ще направя всичко възможно да оправдая доверието на премиера. За мен това е най-важното“. Първите думи на новия вътрешен министър Младен Маринов пред журналистите след клетвата му в парламента. Дали той сам го е измислил тази глупост или пиари са му я внушили - все едно.
 

Нищо не го оправдава, защото издава плиткост, зависимост, сбъркана ценностна система и комплекси. За ръководител на МВР това може да е фатално.  

Доверието на премиера ли е най-висшата ти цел? Да му се харесаш ли е мечтата на живота ти? А какво ще кажеш за грижата за обществения интерес, защитата на гражданите, на закона? 

 

Полициите по света имат девизи от десетилетия. В САЩ униформените във всеки щат имат свой девиз, но общият е "Служа и защитавам". Във Франция - "Строгост и правосъдие"; в Англия - "Спокойствие и безопасност"; във Финландия - "Винаги защита"; в Испания – „Всичко за хората“… В Барбадос, да, в Барбадос девизът е: „Гордост и защита“.

Авторитетът на полицаите и службите за сигурност зависи от това как защитават гражданите и от резултатите в борбата с престъпността. Това е най-общата дефиниция.

 

Тук цари хаос в кадровата политика. Той произтича от съобразяването с интересите на съмнителни кръгове, някои от които чисто мафиотски.

 

Не е така навсякъде. Правителствата в много страни отделят специално внимание на подбора на кадри за полицията и службите. Предпочитат се хора с изразени качества и добро образование. Във Франция за едно място в полицията кандидатстват 12-17 човека. За 50 места за комисари кандидатите са около 3 хиляди. На тежките конкурси за полицаи в Швеция се явяват 13-15 души за едно място. Дори в Монголия за едно място се борят 8-10 души. Същото е в Германия. Във Финландия кандидатите са 16-18 за едно място.

 

В родната Полицейска академия кандидатите намаляват. Това води до спад на критериите и компромиси. Високото ниво на преподавателите трудно компенсира недостига на качествени хора. Много от служителите пък дори не минават през Академията. Набират се по други признаци и препоръки. В същото време истинските професионалисти се гонят от системата, за да се даде път на политически удобни лица. За тях обаче защита на гражданите е последна грижа, важно е да се харесат на силните на деня.

 

Това е положението, а новият министър дори не го съзнава. Не името му е проблем, а манталитетът. И да не се вживява толкова много по филми за ченгета, че ще ни удави в порой от сълзи… Цецка Цачева заложи на сълзите в предизборната кампания за президент и това предреши провала й.  

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 13441 |18.09.2018 Само във Фрог: Полицейски шефове бесни, че им се развалят повишения заради Маринов . 5| 13385 |18.09.2018 Младен Маринов може да бъде назначен по примера на Делян Пеевски . 13| 10367 |17.09.2018 Каракачанов зачеркна всички шефове в МВР: Младен Маринов е най-добрият възможен вариант . 17| 8482 |17.09.2018 Президентът отказа да се срещне с управляващата коалиция за освобождаването на Младен Маринов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads