Реклама / Ads
11| 5292 |08.03.2011 НОВИНИ

Н.Младенов: Няма връщане назад за Кадафи

.
Николай Младенов
Обсъждаме оказването на хуманитарна помощ в Либия. Имаме готовност за евакуация на още български граждани, които желаят да напуснат Либия. Българското посолство в Триполи ще продължи да работи, за да може да ни информира за реалната ситуация в Либия и оказва съдействие на наши сънародници или граждани на ЕС при нужда.
 
Това каза в ефира на БНТ министърът на външните работи Николай Младенов.

Младенов изтъкна, че сега най-важно е да бъде преосмислена политиката към Либия. Предстоят срещи в ЕС и НАТО, на които  да бъдат обсъдени конкретните мерки срещу режима на Кадафи. По думите му първата е да бъдат спряни насилието и кръвопролитията в Либия. Втората – да бъдат създадени условия за диалог, който да позволи да се намери най-приемливата форма за едно бъдещо управление , след като се оталожат страстите в страната.

Според външният министър за Кадафи няма връщане назад, независимо, че неговите привърженици продължават контраофанзивата срещу бунтовниците. Ние видяхме какво се случи в Северна Африка – там на улиците излязоха да протестират не екстремисти и радикални елементи, а хора, които искат промяна на управлението в техните страни, коментира Младенов. 

В същото време той не отрече, че има опасност от бежанска вълна от Северна Африка. Особена заплаха са нелегалните емигранти, които минават през Либия. Но те не са огромен проблем за България на този етап, тъй като няма нарастване на броя на лицата, които търсят убежище у нас.

Министър Младенов подчерта, че българското посолство в Либия ще продължи да работи до края. В него сега са останали четирима сънародници, които са готови да съдействат на всеки българин или гражданин на ЕС при нужда. България обаче има готовност за тяхната евакуация, ако ситуацията в Либия стане критична.

Младенов заяви също, че вече е депозирал в Президенството списъка с посланици, които трябва да бъдат освободени. Сред тях са имената на тези, чийто мандат изтича и на онези, които са били агенти на Държавна сигурност. Хората, които ще ни представляват в чужбина в бъдеще, трябва да бъдат преди всичко доказани професионалисти, които с уважение и респект да се отнасят към проблемите на нашите сънародници зад граница, категоричен е Николай Младенов.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5268 |01.02.2011 Завръщане от Египет . 8| 4943 |14.01.2011 БХК: Законът за клевета ще бъде стъпка назад за България . 1| 5410 |02.01.2011 Дългото завръщане у дома . 2| 4776 |12.07.2010 Н.Младенов: Няма да лобираме за членството на Турция в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads