Реклама / Ads
1| 4262 |30.05.2018 НОВИНИ

Младите и начинаещи фермери получиха подкрепа от ЕП

.
Подкрепата за младите земеделски стопани да продължи и в новата Обща селскостопанска политика (ОСП)и максималното равнище на финансиране да се увеличи над 2%.
 

Това одобриха евродепутатите при гласуването на Доклада относно прилагането в ЕС на инструментите в рамките на ОСП за младите земеделски стопани след реформата от 2013 г.

 

„Достъпът до земя е главната пречка за младите земеделски стопани. Справянето с проблема изисква повторна оценка на схемата на директни плащания и създаване на стимули за по-възрастните земеделски стопани да прехвърлят стопанствата си на по-младите поколения“, се казва в приетия доклад от Европейския парламент (ЕП).

 

„Изключително трудният достъп до земя, която остава концентрирана в ръце на малко производители, особено в страни като моята - България, е една от най-сериозната причина за невъзможността младите хора да видят в селското стопанство потенциален поминък и занимание особено в необгладотелствани региони като планинските. За това е необходимо въвеждането на стимули и насърчаване на младите“, заяви по време на гласуването евродепутатът от Групата на социалистиите и демократите Момчил Неков.

 

„Европейското селско стопанство е на ръба на криза - демографска и поколенческа. За това смяната на поколенията трябва да бъде един от приоритетите на бъдещата обща селскостопанска политика (ОСП), като трябва да има и национални стратегии, отразяващи нуждите на отделните държави в подкрепа на младите земеделски производители. Смятам, че мярката „Млад земеделски производител“ е инструмент в правилната насока“, заяви още Неков.

 

С приетия доклад ЕП препоръчва да се намалят административните пречки и да се даде по-голяма гъвкавост на земеделските стопани в ЕС.

 

Евродепутатите препоръчват достъпът до финансиране на младите фермери да се подобри чрез субсидирани лихвени проценти върху заемите и  по-специално чрез въвеждането на финансови инструменти за предоставяне на безлихвени заеми за инвестициите на младите земеделски стопани.

 

ЕП приев доклада и поправки на българския евродепутат Момчил Неков,  с които той настоява за по-специален подход към младите земеделски производители в регионите с ограничение - най-вече планинските райони, чрез въвеждане на допълнителен коефицент за подкрепа.

 

В доклада се отбелязва, че държавите членки имат възможността да прилагат допълнителни инструменти посредством двата стълба на ОСП, и насърчава държавите членки, изправени пред специфични географски предизвикателства, като например планински или в някои случаи необлагодетелствани региони, да разгледат възможността за въвеждане на коефициент на умножение (например 2), който да взема под внимание броя на реколтите на година или видовете култури, които могат да бъдат отглеждани там, при предоставянето на подкрепа на младите земеделски стопани, които искат да осъществят дейност в тези региони, с цел да бъдат стимулирани дейностите в тези региони в опит за преодоляване на съществуващите в тях демографски предизвикателства.

 

Докладът относно прилагането в ЕС на инструментите в рамките на ОСП за младите земеделски стопани след реформата от 2013 г. беше приет от ЕП с мнозинство (472– за, 34 против и 136 въздържали се).

 

# # #

За Момчил Неков:

Член на ЕП от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите;

Член на Комисията по „Земеделие и развитие на селските региони“;

Член на Комисията по „Култура и образование“;

Член на делегациите на ЕП за връзки с Китай и с държавите от Централна Азия, както и на интерпарламентарните работни групи за биоразнообразието и устойчивото развитие, за климатичните промени, за развитие на туризма, културното наследство и европейските културни маршрути, за спорта.

 

https://www.mnekov.eu

https://bg-bg.facebook.com/momchil.nekov/

https://twitter.com/momchilnekov

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4492 |29.05.2018 ”Галъп”: Младите хора в България искат две деца . 3| 4324 |14.05.2018 СБА: 70% от младите шофьори не познават знаците на регулировчика . 2| 5439 |28.03.2018 Фермери се вдигат на бунт - на 3 април блокират пътища . 21| 4204 |06.12.2017 Обещание! Доходите на младите учени ще бъдат вдигнати с програма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads