Реклама / Ads
0| 3410 |10.10.2018 НОВИНИ

Момчил Неков: В новата ОСП трябва да има директни плащания за опрашване, финансово подпомагане за напояването и сериозно внимание към овцевъдството

.
Брюксел, 10 октомври 2018 г. – „Приехме доклад в ЕП за пчеларския сектор, но смятам, че ние трябва да продължим и това да бъде финансово подплатено в новата Обща селскостопанска политика /ОСП/. Предлагам да има директно плащане на пчелно семейство за опрашване.” Това заяви снощи евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Момчил Неков по време на обсъждане на бъдещата ОСП в Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП.
 

Евродепутатът обърна внимание на своите колеги и експерти, да се вземе под внимание липсата на финансова подкрепа за опрашването в бъдещата ОСП.

 

„Близо 80% от растителните видове отглеждани в Европа имат нужда от опрашване, затова смятам, че е съвсем естествено да има директни плащания за опрашване", коментира Неков.

 

При обсъждане на новата ОСП, евродепутатът се обяви за целенасочена политика към подпомагане на напояването. „Необходимо е да има развойна дейност в областта, както и финансово подпомагане на държавите-членки, за да може селското стопанство в страните да бъде осигурено с воден ресурс.", заяви Момчил Неков.  

 

Той постави и въпроса за перспективите на овцевъдството и козевъдството в ЕС.

„Какво правим с чувствителни сектори, като овцевъдството в Европа ?", попита колегите си Неков. 

„При условие, че се отваряме към целия свят, сключваме споразумения с трети страни, и премахнем квотите, това означава, че ще има голям натиск към животновъдите в определени държави-членки и така ние обричаме на фалит цели отраслови сектори, които са били традиционни за тези държави. Смятам, че тук трябва да има много ясна и обоснована политика за подпомагане", подчерта Момчил Неков.


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3482 |02.10.2018 С цяла година се бави строителството на новата пленарна зала . 1| 3641 |02.10.2018 Момчил Неков: Време е за общоевропейска стратегия за селските, планинските и отдалечените региони . 1| 4273 |27.09.2018 Трайков проговори: Ще следвам законовата процедура . 1| 3880 |27.09.2018 Васил Кендов: Кражбите в здравеопазването ще нараснат с новата реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads