Реклама / Ads
0| 596 |20.11.2025 НОВИНИ

Млечeн апокалипсис: Климатичните промени заплашват някои популярни сирена

.
Поради екстремните горещини, причинени от глобалното затопляне , италианските крави са стресирани и произвеждат по-малко мляко. Това се отразява на качеството и количеството на редките сирена, произвеждани в Апенинския регион, според The ​​New York Times.
 

Сред другите сирена, моцарела, бурата, скаморца, рикота и проволоне са изложени на риск. Италианските фермери са принудени да разработват нови сортове сирена, които изискват по-малко мляко, за да се адаптират към изменението на климата.

 

Производителите на сирене казват, че спадът в качеството на млякото става все по-забележим през последните години. Млякото от крави, които са били подложени на стрес, се пресича по-рядко и отнема повече време за пресичане.

 

Учените отбелязват, че в зависимост от чувствителността им към топлина, влажност и температура, добивът на мляко от кравите може да намалее с от 3 до 30 процента. Топлината също така намалява нивата на протеини и мазнини в млякото, което пряко влияе върху качеството на сиренето.

Според статистиката производството на краве мляко в цяла Италия намалява поради летните жеги. От 2022 до 2024 г. производството на мляко е спаднало средно със 17,2% между март и септември, което е повече от средния спад от 15,5% за същите месеци през предходните три години.

Млекопроизводителите работят с ниски маржове на печалба, така че не би бил необходим драматичен спад, за да се предизвика това, което икономистите наричат ​​„млечен апокалипсис“. Кравите често са обвинявани за приноса към изменението на климата чрез отделянето на метан, но в този случай те са негови жертви.

 

В Италия намаляващите доставки на мляко допринасят за редица проблеми за фермерите, включително нарастващите сметки за енергия и фураж. Близо една на всеки десет млечни ферми в Италия е изложена на риск от затваряне.

 

За да се борят с ефектите на жегата, някои фермери използват водни пулверизатори и климатици. Те ги поддържат включени в оборите, дори когато температурата падне до 20 градуса по Целзий. Изследванията показват, че кравите могат да започнат да изпитват топлинен стрес дори при тези нива.

 

Експертите отбелязаха, че тези контрамерки имат ограничен потенциал – те могат да смекчат отрицателното въздействие на топлината най-много с 50%.


Това лято Обединеното кралство регистрира необичайно високи температури, най-високите в историята. В резултат на това почвата в Йоркшир, където пасат кравите, се превърна в нажежена от слънцето прерия. Собствениците на стада хранят кравите си от зимните си запаси и броят загубите си.

 

Френското вино също се сблъска с проблеми тази година. Жега, суша и произтичащите от това горски пожари причиниха значителни щети на местните лозя. Най-големият пожар от 70 години насам унищожи над 17 000 хектара лозя и други земеделски земи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 1710 |20.11.2025 Съкращаване на украинската армия с 60%: The Economist разкрива цинизма на американския „мирен план“ . 0| 688 |20.11.2025 Протест на НСИ: Искат 20 % повишение на заплатите . 0| 832 |20.11.2025 Спират водата към имоти на длъжници с големи сметки . 4| 1199 |20.11.2025 София и реформата наполовина: Паркирането става по-скъпо, градът не става по-удобен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads