Реклама / Ads
3| 5659 |06.04.2009 НОВИНИ

Мнимите ченгета-обирджии на трезора-май са истински

.
Една от основните версии, по които работи полицията, е инсценировка на грабеж.
 

Действащи полицаи от провинцията са замесени в грабежа на обществения трезор на кръстовището на столичните улици "Позитано" и "Княз Борис I". Това разкриват за "Стандарт" запознати с разследването.

Помещението беше изтарашено и обрано около 20,05 ч на 2 април, когато двама униформени полицаи позвънили на вратата и охранителите им отворили. Същата вечер помещението пазели двамата невъоръжени мъже - на 60 и 22 години. Те са отворили на униформените, които започнали да ги изблъскват навътре. В този момент нахлули трима маскирани и започнали да тарашат касетките.

Охранителите били обезвредени с няколко удара и завързани, но не са били малтретирани, разказали самите те пред криминалистите. Нападателите имали оръжие, но не ги заплашили с него. Те успели да се освободят от въжетата повече от половин час, след като бандитите избягали с плячката. В същото време на улицата имало доста хора, но пазачите не посмели да се развикат, защото се страхували да не бъдат убити.

Пред пристигналите полицаи охранителите споделили, че престъпниците действали като по план, не били припрени и знаели точно коя от касетките да отворят. В помещението няма камери, защото това би нарушило тайната на клиентите.
Според разследващи сред качулатите е имало и действащи служители на реда. Мнимите полицаи са били с открити лица, единият е бил с мустаци. Охранителите обаче дали объркани показания, от които не са могли да бъдат направени качествени фотороботи.


Една от основните версии, по които работи полицията, е инсценировка на грабеж. "Не изключваме нито една от възможните версии, но проверяваме много внимателно дали собственикът на трезора не е замесен", каза полицай, ангажиран с разследването на случая. Според клиенти на трезора, човекът, на когото поверили парите и ценностите си, бил затънал в дългове, а в договорите им изрично пишело, че фирмата собственик "Валинвест" АД не носи отговорност в случай на грабеж. Трезорите не се застраховат, защото е тайна какво точно и на каква стойност се съхранява в касетките, и е невъзможно да се определи застрахователната стойност.

"Не може с точност да се каже какви са щетите", твърдят полицаи. Всеки от пострадалите е написал заявление за загубите си, но никой не може със сигурност да знае дали показанията са верни. "Някой може да твърди, че щетите му са повече, друг - по-малко, отколкото са. Има хора, които, за да не плащат данъци и да доказват произхода на парите си, ги държат в трезори. В такива случаи сумите може да са доста големи", казали за "Стандарт" разследващи.

Според полицаи, скоро и на охранителите, и на собственика ще бъде предложено да бъдат изпробвани с детектор на лъжата. Това обаче може стане само с тяхно съгласие и ако откажат, не могат да бъдат принудени, пише още вестник Стандарт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5738 |06.04.2009 Започва записването в столичните детски градини . 4| 31075 |05.04.2009 Обновиха Отделението по кислородно лечение във ВМА . 12| 4773 |05.04.2009 До края на май Брюксел ни поряза за парите по ИСПА . 40| 5251 |05.04.2009 Я. Янев: Ще освободим България от робството на корупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads