Реклама / Ads
4| 31040 |05.04.2009 НОВИНИ

Обновиха Отделението по кислородно лечение във ВМА

.
Барокамера Източник: Вяра Йовева, Frognews.bg
Обновеното Отделение по хипербарно кислородно лечение към Клиниката по анестезиология, реаниматология и интензивно лечение /КАРИЛ/ на ВМА отваря врати с две нови барокамери - последен клас на този вид апаратура.
 

С модерното си оборудване и високоспециализирани кадри отделението е уникално и единствено за страната. Новите хипербарни барокамери, закупени от ВМА, са последен клас - Electronic Control Module (ECM), на „Sechrist” – американска фирма, световен лидер в производството на хипербарна техника и реанимационна апаратура с дистрибуция в над 130 страни.



 Откога прилагаме хипербарната терапия?

 Развитието на хипербарната медицина у нас бележи своето начало от 60-те години и е свързано с първите подводни дейности във ВМС. Още през 30-те години се въвежда този вид специфична медицина за изледване и трениране на летателния състав на военното летище във Враждебна. За първи път клинично приложение на хипербарната терапия се извършва през 1968 г. във ВМА от ген. м-р проф. Стоян Филипов. След благополучните пробни изпитания началото на системното приложение в клиничната практика е положено от д-р Любомир Георгиев. В последните години нейното развитие продължава успешно под ръководството на д-р Здравко Кирвиков.

Откога използваме барокамери във ВМА?


 От 80-те години Катедрата по анестезиология и реанимация на ВМА разполага с две барокамери – тип „Дрегер”, които за времето си са модерен клас, но с годините се амортизират. Но през януари 2004 г. благодарение на тях бяха спасени 18 обгазени работници при авария в Кремиковци – АД. Освен за лечение ВМА разполага с барокамери и за тренировачна цел. В Центъра по военна екпертиза и авиомедицина към ВМА използват две хипобарни камери – подвижна и стационарна, които служат за изследване и трениране на летателния състав от ВВС, а във Военноморска болница – Варна, притежават една многоместна двуотсечна камера за 6 пациенти в седнало положение или двама в легнало, която се използва за изследване и трениране на подводния и водолазния състав на ВМС.

Какво представлява хипербарната терапия?

По време на сеансите в барокамерата пациентите дишат 100% кислород под налягане до 3 атм. Кислородът насища плазмата и другите физиологични разтвори в организма. По този начин се повишава концентрацията на кислород, получава се силно антимикробно действие, стимулира се активността на централната нервна система, на имунната система, зарастването на труднолечими рами и се ускорява оздравителния процес на организма. Престоят в барокамерата е от 30 до 90 мин., като един курс на лечение може да включва над 10 сеанса. Барокамерите са прозрачни, пациентите се чувстват удобно, имат възможност да гледат телевизия, да четат книга и да общуват свободно с персонала.

Какво се лекува в барокамерите?

 В барокамерите се лекуват основно декомпресионна болест; отравяния с въглероден окис, въглероден двуокис, цианиди и др.; газова гангрена; травматични увреждания; некротични инфекции на меките тъкани; проблемни незарастващи рани - диабетно стъпало, язви при увреда на вените, декубитуси и др.; сърдечно - съдови и неврологични заболявания; множествена склероза; постинсултни състояния; изгаряния; следхирургични състояния; мениеров синдром; анемия; церебрална парализа, чернодробни заболявания като хепатит, цироза и др.



Какъв е терапевтичният ефект?

Освен за лечението на тежки състояния, хипербарната терапия е отлично терапевтично средство за поддържане на организма. Оказва много силен тонизиращ, подмладяващ и имуностимулиращ ефект. Подобрява обмяната на веществата и клетъчното дишане, неутрализира свободните радикали, регенерира и подмладява кожата, зарежда организма с енергия. Какви трябва да бъдат специалистите? Специалистите трябва да имат дългогодишна квалификация и богат опит както по анестезиология и реанимация, така и по хипербарно лечение. В това отношение медицинските кадри на ВМА имат значително преимущество, тъй като хипербарното лечение тук се прилага още от 60-те години.



Кой може да се лекува в барокамерите?

С новите придобивки ще се обслужват пациенти не само от ВМА, но и от други здравни заведения, с които болницата има сключени договори. При незает график за лечението на болестни състояния, барокамерите могат да се ползват и с профилактична цел от здрави хора срещу заплащане. Най-значимата част от приложението им за обществеността ще бъде използването им при ликвидиране на последствия от аварии, бедствия и кризи, свързани с химически, биологически и друг вид поражения, които по правило са приоритет на военната медицина.



Министър Николай Цонев и Генерал-майор. доц. Стоян Тонев на откриването на двете нови барокамери.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4803 |09.02.2009 Съдът отряза Големия Маргин от лечение в чужбина . 7| 5646 |17.07.2008 Чакащите за лечение от хепатит в здравната каса се увеличават . 5| 4633 |03.06.2008 7 000 души годишно умират поради некачествено лечение . 2| 5677 |13.01.2008 Бащата на Мануела се отказва от иска за 2 млн. лв., ако Максим плати лечението й в Израел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads