Реклама / Ads
7| 5668 |17.07.2008 НОВИНИ

Чакащите за лечение от хепатит в здравната каса се увеличават

.
Лечението на хепатит у нас струва около 40 хил. лв., затова много малко от хората могат да си го позволят. Здравната каса отпуска пари предимно на младите, хората над 50 години – аут.
 

В България около 2 % от населението боледува от опасния вирус. Изследването обаче е направено преди доста години и това фактически го прави неточно. Защото болните от хепатит в страната ни се увеличават с всяка изминала година. В света те са над 400 млн., което е в пъти повече от заразените със СПИН. В България от скоро съществува анонимен телефон, на който всеки може да получи информация от лекари-специалисти в областта на гастроентерологията. Според Ани Максимова, председател на неправителствената организация, която е лансирала създаването на телефона, около 200 души месечно се обаждат, за да се консултират за себе си или за свои приятели. Според нея обаче един от основните недостатъци при лечението на хепатит B и С са недостатъчната помощ от страна на Здравната каса. Едва 250 души годишно имат шанса да бъдат подпомогнати от държавата в лечението си от хроничното заболяване. Цената му у нас е между 30 и 40 хил. лева. За да получи пациентът карт бланш от касата, той трябва да премине през различни изследвания и комисии, които преценяват кой има право на лечение. „По принцип пари се отпускат само на най-младите, за да им се даде шанс за живот, докато хората над 50-55 години остават в списъка на чакащите, особено, ако вече са развили цироза.”, с притеснение споделя Ани Максимова.

Според нея болестта е изключително опасна, тъй като няма видими симптоми – те обикновено са отпадналост и умора, които всеки чувства при депресия или стрес. В тази връзка болният не може да ги разпознае. Вирусът може да се улови единствено чрез специализирани изследвания. Най-застрашените са медицинските работници, татуираните, хората с пиърсинг, както и наркоманите. "Хепатит не е смъртоносен, но той отключва други вътрешни увреждания, като цироза и рак на черния дроб, които довеждат до фатален край.", добави още Максимова.

Васил Василев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 4745 |17.07.2008 Л. Стойков: Не съм взел и лев от САПАРД . 8| 4821 |17.07.2008 PR компания ни лъскала имиджа за пред ЕС . 11| 4645 |17.07.2008 Плугчиева скандализирана от изтичането на доклада на ОЛАФ . 18| 5582 |16.07.2008 Евродепутатката Биляна Раева възкреси ценен алманах за Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads