Реклама / Ads
3| 2441 |16.07.2024 НОВИНИ

Мобилизация в Украйна. Какво ще се промени от 17 юли и какви са санкциите за "укривателите"

.
Нова мобилизация
На 16 юли 2024 г. изтича 60-дневният срок, определен от закона за мобилизацията за актуализиране на данните за военен отчет. В края на май народните депутати предложиха той да бъде удължен с още 90 дни. Министерството на отбраната първоначално подкрепи този проектозакон, но впоследствие промени решението си .
 

Уточняването на данните се извършва чрез териториалните центрове за набиране и социална подкрепа (TCC и SP), центрове за предоставяне на административни услуги (ЦНАП) или електронния кабинет на наборник, наборник или резервист „Резерв+“ .

 

По данни на Министерството на отбраната до момента са актуализирали данните си над 4 милиона наборници, включително 2,7 милиона чрез „Резерв+“.

 

Към зимата на 2024 г. в Украйна са живели приблизително 11,1 милиона граждани, които подлежат на мобилизация. Толкова са мъжете на възраст от 25 до 60 години, които имат TIN - индивидуален данъчен номер.

 

Сред тях приблизително 1 милион вече служат. Тоест към момента близо 36% от наборниците са актуализирали данните си. Все пак си струва да се има предвид, че сред актуализиралите данните си известен процент са действащи военнослужещи.

 

"Украинска правда" обяснява какво ще се промени за наборниците след крайния срок за актуализиране на данните за военната регистрация, а също така отговаря на популярни въпроси сред наборниците.


Представителите на териториалните пикинг центрове меко казано не са доволни от крайния срок за актуализация на данните - 16 юли. Те казаха, че TCC не могат да се справят с потока от кандидати.

 

Изпращане на призовки и глоби. Какво ще се промени от 17 юли

 

От 17 юли представителите на TCC ще имат право да изпращат призовки на гражданите по пощата .

 

Ако наборникът не е актуализирал данните до 16 юли, призовката ще бъде изпратена по месторегистрация. Такава призовка ще се счита за връчена дори ако гражданинът не я е получил или е отказал да я подпише .

 

В същото време покани по имейл в приложенията „Акция“ или „Резерв+“ няма да се изпращат на граждани.

 

Ако на военнослужещ е връчена призовка, особено за първи път, но той не е дошъл в ЦКК, той се обявява за издирване . В електронния регистър "Обериг" фигурира статус "търси се".

 

Наскоро стана известно, че този статус е неоснователно показан на 710 000 граждани. Министерството на отбраната коригира тази грешка благодарение на приложението "Резерв+".

 

Нарушителите, които не са актуализирали данните си или не са се регистрирали за военна служба до 17 юли, ще бъдат глобявани от 17 000 до 25 500 гривни. Мениджърите на TCC имат правомощията да налагат глоби в такива случаи и ще могат да ги оспорват в съда.

Плащането на глоба не освобождава лицето от задължението да се яви в TCC и да актуализира данните за военната регистрация . Терминът в случая не е дефиниран от закона. Повтарящото се неактуализиране на данните ще доведе до друга глоба в същия размер.

 

Полицията ще има право да задържа нарушителите и да ги предава на ЦКК.

 

Украинская правда, превод ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2184 |16.07.2024 България гори - бушуват над 60 пожара . 10| 2271 |16.07.2024 Деница Сачева: Кирил Петков пак демонстрира трудно разбиране на литературен български език . 4| 2222 |16.07.2024 Росен Желязков: ГЕРБ ще разговаряме с ДБ, това може да е предпоставка за конструктивна предизборна кампания . 2| 2374 |16.07.2024 Ивайло Иванов за ФрогНюз: За Тръмп НАТО е досаден въпрос. По-лошо е, ако го използва, за да изнудва европейците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads