Реклама / Ads
11| 2353 |24.08.2024 НОВИНИ

"Може ли да се обясни любовта към Родината?". Украйна празнува Деня на независимостта си, 33 години суверенност

.
"Украйна. Нашата земя. Дадена от Бога. Целуната от слънцето. Приспивана от ветровете. калена от огъня. Защитена от своите синове и дъщери. Не може да бъде объркан с нищо. Невъзможно е да го предадеш на никого. Честит Ден на независимостта на Украйна!".
 

Това написа в социалните мрежи украинският президент Володимур Зеленски в Деня на независимостта на Украйна - 24 август.

 

 

"Днес Украйна отбелязва Деня на своята независимост. Днес ние отново потвърждаваме нашата непоколебима солидарност с украинския народ, който продължава да се бори срещу руската агресия в защита на свободата си", посочиха от Европейската комисия в България.


"Трябва да продължим да предоставяме на Украйна подкрепата, от която се нуждае, за да се противопостави и да надделее. Толкова дълго, колкото е необходимо - сега и занапред".

 

 

"На този знаменателен ден, в който Украйна празнува своя национален празник – Деня на независимостта, честваме непоколебимия дух на украинския народ последователно да отстоява своята справедлива кауза в защита на свободата и независимостта на страната си", посочи българското Министерство на външните работи.


"С най-дълбоко уважение отдаваме почит на храбростта и саможертвата на героичния украински народ. Нека Вашата сила и устойчивост вдъхновяват идните поколения".

 

 

"Чувството ви за патриотизъм просълзяваше ли ви?


Мен винаги и често. След инвазията - изобщо не мога да се контролирам. Може, защото стана страшно, че можем да загубим свободата и независимостта. Оказа се - тя не е даденост, и се изборва с много кръв и пот", пише пък бесарабската българка и общественик Тетяна Станева.


Как да се обясни любовта към Родината? И може ли това да се обясни? Когато просто обичаш?


И въпреки това аз мога да изброи 100 причини защо я обичам и защо винаги се връщам удома.


Честит Ден на независимостта, моя възрастна, съзнателна, единна и толкова красива Украйна!".

 

 

По повод Деня на независимостта на Украйна, Посолството на Украйна в Република България и Фестивал Фотофабрика 2024 откриват изложбата "Визуалната история на Миколаив: Татуировки на войната". Експозицията ще бъде открита на 23 август в 19 часа в Експозиция за национално помирение, РИМ на бул. "България" №1. Изложбата ще остане там до 23 септември.


От началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна южният регион на страната, част от който е и град Миколаив, търпи значителни загуби и щети, а някои южни територии все още са окупирани. Всичко това променя демографията и влияе върху моралното и психологическото състояние на населението, както и върху развитието на градовете, икономиката, културата и др.", пишат организаторите.


"В този контекст се ражда изложбата "Татуировки на войната". Четири от петте серии в нея са заснети от фотографи от миколаивската школа за концептуална и арт фотография MYPH, а петата е дело на основателя на школата – Сергей Мелниченко. И петимата фотографи се заемат със задачатa да пречупят войната и възприятията за нея през своите обективи".


.

Денят на независимостта на Украйна

 

В събота, 24 август, Украйна празнува 33-ата годишнина от обявяването на независимостта.

 

Председателят на Върховната рада Руслан Стефанчук в поздравителното си послание заяви, че Денят на независимостта има специално значение, стойност и смисъл за всеки украинец, той е "ден, който ни обединява".

 

"Преди тридесет и три години нашата държава, следвайки хилядолетната традиция на държавно строителство в Украйна и ръководейки се от правото на самоопределение, стана суверенна и независима. И именно тази наша независимост ние защитаваме днес и се борим за нашата независимост!“, подчерта Стефанчук в посланието си.

 

"Всеки от нас би искал да празнува този ден, но ние го правим. Отбелязвайки го, ние благодарим преди всичко на нашите войници, на нашите защитници, на всеки един, който сега е на бойното поле, който защитава позиции, влиза в битка и отблъсква вражеските атаки“, продължава посланието.





Украинците са "сплотили света около себе си. И всичко това е само защото сме обединени от общ стремеж! Стремежът да живеем в точно определена независима Украйна, която определено ще празнува този ден!“.

 

Министърът на отбраната Рустем Умиеров и главнокомандващият на украинските въоръжени сили Олександър Сирски поздравиха украинците.

 

Умеров заяви във Facebook: "Свободата никога не идва без борба и ние знаем, че цената й е висока. Нашите войници плащат тази цена всеки ден на бойното поле, сражавайки се до смърт за всеки метър от нашата земя".

 

"Всеки от нас е част от тази борба, независимо дали е воин на фронтовата линия или родителите, които са го отгледали, който и да е на фронта или на домашния фронт - всеки, който помага на армията, грижи се за семействата на нашите герои, който вярва в нашата борба и вярва в нашата победа“, каза министърът на отбраната.

 

Въоръжените сили на Украйна се борят за независимост всеки ден, всяка секунда, заяви върховният главнокомандващ в поздравителното си послание във Facebook.

 

"Отстояваме независимостта си от първите дни на войната - когато палехме вражеските колони, защитавахме Киев, освобождавахме Харковска област, издигахме знамето си над град Херсон и остров Змий. Борбата за нашата Независимост продължава - в Покровск, Торецк, Харков и на други фронтове, където нашите войници с огромни усилия спират и унищожават врага“, се казва в посланието на Сирски.

 

"Нашата Независимост е в яростта ни срещу врага за зверствата, извършени в нашите градове и села, за сълзите на нашите деца, за мъченията, на които са подложени нашите военнопленници в руските лагери за изтезания. Нашата Независимост е в отмъщението за всеки брат и сестра, паднали с оръжие в ръка, защитавайки земята и свободата си до последния си дъх“, подчертава главнокомандващият.





Денят на независимостта на Украйна е посветен на приемането от Върховната рада на Украинската ССР през 1991 г. на Декларацията за независимост на Украйна - политически и правен документ, който удостоверява новия статут на украинската държава.

 

Украйна е изминала дълъг път, за да получи своята независимост.

 

След августовския пуч в Москва през 1991 г. на 24 август 1991 г. на извънредна сесия на Върховната рада на Украинската ССР е провъзгласена независимостта на Украйна и създаването на независима държава - Украйна. Това означаваше, че украинската държава има своя неделима и неприкосновена територия, на която се прилагат само Конституцията и законите на Украйна.

 

Украйна получава пълноценна независимост след общонационален референдум на 1 декември 1991 г., на който 90,32% от гражданите гласуват за независимост.

 

Украйна празнува най-големия си национален празник за трети път на фона на бруталната, повсеместна война, която Русия води в странаta.





По данни на Националната полиция в цяла Украйна ще се проведат общо 144 мероприятия по случай Деня на независимостта.

 

Украинската диаспора планира повече от сто граждански акции и други събития в 20 различни държави в чест на Деня на независимостта на Украйна.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2214 |24.08.2024 Тежка катастрофа със загинал затвори "Маказа" . 4| 2188 |24.08.2024 Атанас Запрянов - готов да остане министър на отбраната в новото служебно правителство . 16| 8998 |24.08.2024 Путин се прави на Ной: Добре дошли в руския ковчег. Защо опашките за преселване в Русия се оказаха блъф? . 18| 8888 |24.08.2024 Созопол ми е Тенерифе, не по красивите гледки - по цените. Даже е по-скъпо!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads