Реклама / Ads
0| 2743 |17.08.2022 НОВИНИ

Може ли сделката за износа на украинско зърно да доведе до мир между Киев и Москва?

.
Може ли сделката за износа на украинско зърно да доведе до мир между Киев и Москва? Едва ли. Това е по-скоро сляпа надежда, отколкото очакване, стъпило на реалността. Това пишат от брюкселското издание “Politico”.
 

Украинското зърно отново започна да "тече" през Черно море, благодарение на споразумение, постигнато между Русия и Украйна с помощта на ООН и Турция. Ако договорката издържи във времето, тя може да осигури облекчение на милиони, изправени пред глад по целия свят, като същевременно спаси масивния, доходоносен земеделски сектор на Украйна от финансов колапс.


Но има много въпроси, които остават без отговор. 


Ще достигне ли украинското зърно до най-бедните в света?


Във вторник, около три седмици след подписването на споразумението, първата пратка хуманитарна хранителна помощ отплава от Украйна - с около 23 000 тона пшеница, които пътуваха към Етиопия. Товарът на кораба, нает от ООН, беше по-малък от количеството, което генералният секретар на ООН Антонио Гутериш първоначално заяви, че ще бъде транспортирано. Но това в действителност се превърна в повратна точка в борбата със световния глад. Стига обаче да има повече кораби. 


Първите доставки на зърно от Украйна не са отишли ​​при най-нуждаещите се хора в света и противно на общоприетото схващане, по-голямата част от това, което в момента се изнася, не е пшеница. Царевицата е заминала за Обединеното кралство и Ирландия, докато Италия е получила пратки със слънчогледово семе и соя.


Длъжностни лица казват, че има напълно разумно обяснение за това - заклещеното в силозите на Украйна от началото на войната, е предимно царевица - която обикновено се използва за храна на животни или биогориво, а не за изхранване на хора. Представител на ЕС изчисли, че само една четвърт от 20-те милиона тона зърно, които все още се намират в силозите на Украйна, е пшеница.


Въпреки че зърното в Украйна не е само за човешка консумация, повторното отваряне на пристанищата на страната помага за решаването на проблема с глада в света. Въпреки че световните цени на храните са все още високи, те спаднаха при подписването на сделката, което трябва да улесни развиващите се страни да си позволят внос на храни.


В кризисна работна група на ООН служители питат дали зърното наистина ще отиде при тези, които имат най-голяма нужда от него. Но предположението в основата на споразумението е, че връщането на корабите в движение ще позволи на пазара да си свърши работата. Някои от традиционните клиенти на Украйна в Северна Африка и Югоизточна Азия - като Египет и Индонезия - може и да не са изправени пред пълен глад, но се борят с растящите цени на храните, които заплашват продоволствената сигурност.


Дали най-гладните страни като Сомалия, Етиопия, Йемен и Южен Судан могат да се възползват пряко от това споразумение зависи до голяма степен от това колко активна е Световната хранителна програма на ООН в закупуването на украинско зърно.


Ще искат ли търговците наистина да купуват зърно от Украйна?


Повечето от корабите, които досега са напуснали Украйна съгласно споразумението на ООН, са плавателни съдове, които са останали там, но експертите се чудят дали кораби ще искат да влязат в пристанищата на Украйна.


Ключов начин за възстановяване на доверието в корабоплаването ще бъде предлагането на специална военновременна застраховка на корабите, пресичащи черноморския коридор. Някои застрахователи вече започнаха да предлагат полици за защита на зърното на стойност до 50 милиона долара на кораб. Има обаче усещане, че е необходима много по-широка схема. 


Притеснения има и за качеството на зърното, което месеци наред стои по корабите или в силозите. Razoni беше първият кораб, който напусна Украйна с големи фанфари, но в крайна сметка първоначалният му купувач в Ливан отказа да приеме зърното поради проблеми с времето и качеството.


Украйна е убедена, че корабите ще започнат да идват в по-големи количества, защото потенциалните печалби ще бъдат високи.


Ще спаси ли черноморската сделка украинските фермери?


Сделката е от решаващо значение, защото - ако се осъществи - може да осигури така необходимата помощ за икономиката на Украйна и да позволи на фермерите да засадят култури през есента.


Анализът на Киевското училище по икономика установи, че поради войната на Русия селскостопанският сектор на Украйна е загубил 50 процента от брутната продукция през 2021 г. и войната причинява "огромни проблеми с ликвидността“ на фермерите, които трябва да продават реколтата си с отстъпка.


Фермерите в момента прибират култури като пшеница, но ако 20-те милиона тона в силозите не бъдат изчистени, тогава ще има криза със съхранението - допълнителни 65 милиона тона зърно и маслодайни семена се очаква да бъдат прибрани това лято.


Може ли сделката със зърното да доведе до мир?


Турция, която помогна за сключването на споразумението за зърно, смята, че пактът трябва да бъде план за бъдещо мирно споразумение. Такива гласове се чуват от ООН и изпълнителната власт в Турция. 


Но експертите смятат, че това е само пожелателно мислене. Разрешаването на проблема с ограничената търговия е далеч от това Русия действително да спре военните действия в Украйна и да изтегли силите си. 


Евгения Габер, старши сътрудник на Атлантическия съвет, който също е бивш украински дипломат, отбеляза, че Украйна и Русия дори не са подписали едно и също парче хартия за сделката за зърно. Вместо това са подписали огледални сделки с Турция и ООН - знак за липса на доверие. 


Експерти смятат, че призивите на Турция за мир чрез преговори може дори да са косвено послание от Москва, тъй като атаката на Русия срещу Украйна губи своята сила. 


превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3268 |17.08.2022 Икономисти успокояват: В края на годината инфлацията може да се забави леко . 0| 2734 |17.08.2022 България спира износа на дърва за трети страни . 0| 3288 |16.08.2022 Зеленски: Ядрена катастрофа в АЕЦ „Запорожие“ може да е удар за цяла Европа. Всичко зависи само от вятъра . 0| 2862 |15.08.2022 Евгений Кънев: Може да се търсят възможности за подновяване на доставките на газ от Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads