Реклама / Ads
0| 4255 |22.04.2022 НОВИНИ

Молдова привика руския посланик, попълни първия въпросник за присъединяване към ЕС

.
Молдова привика руския посланик в знак на протест срещу изявленията на руския генерал Рустам Минекаев. Повод станаха негови изказвания, че Москва иска да поеме контрол над Южна Украйна, за да получи достъп до молдовски отцепнически регион.
 

Молдова изразява дълбока загриженост пред посланика във връзка с изявленията на руския генерал Рустам Минекаев", се казва в изявление на молдовското външно министерство, което призова за зачитане на нейния "териториален суверенитет" и "неутралитет", допълва БГНЕС.

 

По-рано днес руският военен командир Рустам Минекаев призна на годишната среща на Съюза на отбранителната промишленост на Свердловска област, че втората фаза на "специалната операция" на президента Владимир Путин е насочена към създаването на "сухопътен коридор" от Донбас чак до Молдова, който ще откъсне останалата част от Украйна от морето.

 

"Една от задачите на руската армия е да установи пълен контрол над Донбас и Южна Украйна. Това ще осигури сухопътен коридор към Крим, както и ще окаже влияние върху жизненоважни обекти на украинската икономика", заяви Минекаев.

 

Думите на генерала подсказват, че суверенните граници на Молдова също ще бъдат застрашени от по-нататъшна руска експанзия. Ако стратегията е успешна, тя би включвала завземането на пристанището на бившия морски курортен град Одеса близо до молдовската граница, който досега е бил подложен на спорадични бомбардировки, но не и на пълноценна инвазия.

 

Първият въпросник за кандидатстване за присъединяване към Европейския съюз беше попълнен и връчен днес на посланика на Европейския съюз в Република Молдова Янис Мажейкс на церемония, на която присъства цялото ръководство на страната, съобщава Молдпрес, цитирана от БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3251 |22.04.2022 Папа Франциск отказа среща с руския патриарх Кирил . 0| 3856 |21.04.2022 Украйна предлага преговори след изтичане на руския ултиматум в Мариупол . 0| 3193 |18.04.2022 Кремъл: Все още има време за преминаване към плащане на руския газ в рубли . 0| 4274 |18.04.2022 Съществуването на таен подземен град усложнява руския щурм на Азовстал в Мариупол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads