Реклама / Ads
4| 3178 |08.11.2021 НОВИНИ

МОН и МЗ: С маски в клас, докато не излезе резултатът от теста

.
Стана ясно каква ще е процедурата по тестването на учениците. Присъственото обучение ще изисква изследване на децата с избраните от МОН и МЗ щадящи тестове за COVID-19 два пъти седмично, докато заболяемостта на 14-дневна база не падне под 250 на 100 хил. души.
 

Изключение ще се прави за децата с валиден документ за преболедуване или с отрицателен резултат от лабораторно изследване, а за учениците над 12 години - и ако имат документ за ваксинация.

 

Главната цел на здравните власти и просветното министерство е в сряда малките ученици от I до IV клас да се върнат обратно в класните стаи, ако родителите са съгласни те да бъдат тествани два пъти седмично. 

 

Идеята за изследването на децата срещна отпор и предизвика реакции, въпреки че от МОН и МЗ увериха, че става дума за щадящи изследвания. Реакции имаше и от страна на учители и директори заради липсата на ясни правила от страна на МЗ и МОН. Двете ведомства обаче обещаха да излязат с указания веднага щом бъдат избрани видовете тестове за децата. Не беше ясно нито кой ще тества учениците, нито по какъв ред. Неизвестно бе и какво ще се случи, ако някое от децата даде положителен резултат за COVID-19. 

 

Според новата заповед на МОН се отхвърля идеята децата да бъдат тествани от родителите си вкъщи, каквото предложение се продължи в началото. Това задължително ще се случва в класната стая. 

 

Тестването ще се извършва от най-малко две лица по преценка на директора. Това са както служители от педагогическия или непедагогическия персонал, така и медицински лица или доброволци, каквито могат да бъдат родители, медиатори, представители на Българския червен кръст или други лица, но при условие че са със завършен ваксинационен цикъл, преболедували са или разполагат с негативен резултат от направено изследване за коронавирус. 

 

След вземането на пробата, учениците трябва да си измият ръцете с вода и сапун, или да ги натрият с дезинфектант. Дезинфекцират се и повърхностите, използвани за теста, а помещението се проветрява.

 

Възможно е дневният ред в клас да бъде променен за около половин час, колкото се очаква да продължи тестването на всички ученици. 

 

Може да се промени часът на началото на учебния ден, да се скъсят междучасията, времето за самоподготовка и за заниманията по интереси, продължителността на учебните часове или друго решение на директора. Родителите се уведомяват за промяната на дневния режим поне един ден предварително.

 

Ако резултатът е положителен, ученикът се отделя незабавно в предназначено за такъв случай място, където трябва да бъде наблюдаван докато бъде взет от близките си. Той ще бъде допуснат обратно в училище само при предоставяне на отрицателен резултат от извършено лабораторно изследване за COVID-19 или валиден документ, че е клинично здрав. Останалите ученици остават в клас докато не излезе резултатът от теста в лаборатория.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 3979 |31.10.2021 Посланик Херо Мустафа се маскира за Хелоуин у нас . 13| 3181 |11.10.2021 Анализатор: Докато Путин е начело на Кремъл, журналистите ще са заплашени с убийства и терор . 10| 4429 |07.10.2021 Пламен Данаилов от ИТН за "Пандора": Докато държавата се отъждествяваше с "Аз", институциите не работеха . 3| 2946 |07.10.2021 Маските ще са задължителни в клас за големите ученици и учителите, твърди Ангел Кунчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads