Реклама / Ads
3| 3285 |21.12.2021 НОВИНИ

МОН награди младежите, спасили хора от горящия дом в Рояк. Радев им връчи почетен знак

.
Източник: МОН/Президентство на Република България
На тържествена церемония в Министерството на образованието и науката бяха наградени учениците, които спасиха част от обитателите на Дома за възрастни хора в село Рояк при пожара в сградата на 22 ноември тази година. Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков посрещна в сградата на МОН четиримата ученици.
 

„Гордея се, че България има младежи като вас. Възхищавам се на вашата смелост и себеотрицание. Да рискуваш собствения си живот, за да помогнеш на хора в беда, е пример за чистота и благородство. Благодаря ви, че с вашия пример връщате общата ни вяра в доброто и вдъхновявате още ваши връстници!“, заяви той.

 

За доблестната си постъпка деветокласниците Селим Селимов и Мерт Гюргелиев и десетокласниците Фуркан Фикретов и Октай Шабан получиха таблети и по една книга „Символите на България“. Устройствата могат да се ползват както за обучение, така и за забавление. На церемонията в МОН присъстваха част от техните родители, учител в училището, който е и класен ръководител на две от момчетата, както и кметът на община Дългопол, съобщава МОН.

 

Младежите са възпитаници на СУ „Св. Климент Охридски“ в Дългопол. Когато пожарът се разразил, те веднага тръгнали към мястото. Преди да влязат в горящата сграда, се допитали до по-възрастните хора от селото, които също се стичали на помощ.

„Започнахме да изкарваме живеещите в дома. Не можехме да ги оставим вътре. Нямаше и как да гледаме отстрани“, разказаха учениците.

 

„Постъпката ви е важна крачка към това да направим света ни по-добро място за живеене. Тя е доказателство, че човещината може да спасява – буквално“, каза министър Денков на момчетата. Той поздрави също техните родители и учители затова, че са отгледали, възпитали и обучават такива благородни деца.

 

На друга церемония момчетата получиха от Румен Радев и почетния знак на президента.

 

„Днешната церемония е израз на признателност на цялото ни общество за вашата смелост и човечност. Гордеем се с вас!“, заяви президентът като посочи, че самоотвержената намеса на младежите е променила хода на трагичните събития, когато в нощта на 22 ноември те са влезли без страх и колебание в горящата сграда на Дома за възрастни хора в село Рояк, за да спасят живот.
 

Държавният глава цитира поговорката, според която за да се отгледа и възпита човек, е необходимо цяло село. „Родителите, семейството, съседите, приятелите, близките, учителите – това е здравата среда, в която се учиш да бъдеш човек и зад вашата достойна постъпка стоят всички тези хора от село Рояк“, обърна се президентът към присъстващите на церемонията.

 

„Благодаря на всички вас, че сте отгледали и възпитали достойни граждани на Република България! Благодаря ви, че всички вие заедно преди един месец написахте истинска история за човечност и съпричастност!“, заяви президентът Румен Радев като пожела на младежите да работят и да се учат упорито, за да постигнат мечтата си да станат пожарникари и полицаи и така да се грижат за сигурността, здравето и живота на другите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2919 |01.12.2021 Удостоиха младежите, помогнали за спасяването на хора от дома за възрастни в Рояк . 0| 2798 |21.10.2021 Кметът Пенчо Милков награди героите, спасили от пожар персонала и пациентите в русенска болница . 0| 2942 |23.09.2021 Пенчо Милков награди най-добрите гребци на Русе . 0| 2872 |18.08.2021 Пенчо Милков награди отборите шампиони в „Купата на Кмета“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads