Реклама / Ads
0| 3027 |18.04.2023 НОВИНИ

МОН: Нямаме общо със скандалната книга “Да пробудиш драконче”

.
Министерството на образованието и науката бързо се разграничи от скандала с книгата със сексуално съдържание “Да пробудиш драконче”, която бе представена пред петокласници. Книгата стана част от кампанията “Разказвачът на приказки”, насърчаване четенето сред децата. От просветното министерство заявиха, че не са одобрявали включването на конкретни произведения в кампанията.
 

"Инициативата е подкрепена принципно с писмо, изпратено през 2020 г. В него изрично е посочено, че отговорността за подбора на автори и текстове е на организаторите на националната инициатива за насърчаване на четенето", се казва в информацията, цитирана от Българската телеграфна агенция. 

 

Самата инициатива е предложена на МОН от партньорска организация (Синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”). Тя е подкрепена като изпълнение на приетата от МС Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014 – 2020), която извежда политиките за четене като ключови за повишаване на грамотността на нацията.

Въпреки че дейностите по Стратегията са приключили, някои от инициативите продължават да се реализират като добри практики и след това, допълват от министерството.  

 

Организаторите обаче не са търсили подкрепа от МОН, нито са представяли списък с избрани автори и произведения, които възнамеряват да четат в училища, както е станало, когато са представили инициативата си през учебната 2021-2022 г., става ясно от позицията на просветното министерство. 

 

Организаторите обаче не са търсили подкрепа от МОН, нито са представяли списък с избрани автори и произведения, които възнамеряват да четат в училища, както е станало, когато са представили инициативата си през учебната 2021-2022 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2601 |13.04.2023 ПП-ДБ и ГЕРБ с общо законодателство за първата сесия на НС . 1| 2990 |07.04.2023 Силвия Георгиева от НСОРБ: Ако до юли нямаме приет бюджет, общините остават без пари . 2| 2738 |02.04.2023 България завоюва общо пет златни и един сребърен медал на Свтовната купа по художествена гимнастика . 6| 3040 |29.03.2023 Експертът Иван Хиновски: Трябва да се готвим за сценарий, при който нямаме въглищни централи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads