Реклама / Ads
0| 2387 |28.06.2022 НОВИНИ

МОН: Подготвя се кредитна система в професионалното образование

.
Източник: МОН
Учениците в професионални гимназии и паралелки ще имат възможност да трупат кредити за усвоени умения, което ще улесни надграждането и разширяването на тяхната квалификация впоследствие.

Системата за натрупване и трансфер на кредити ще бъде разработена като част от дейностите по операция „Модернизиране на професионалното образование и обучение“ - част новата програма „Образование“ 2021-2027 г., финансирана със средства от Европейския социален фонд и от държавния бюджет. Операцията беше одобрена от Комитета за наблюдение на програмата с бюджет от 70 млн. лв.

 

Кредитите ще се дават въз основа на умения за извършване на определени дейности от дадена професия. Така дори и да не притежават удостоверение за завършен етап на образование или степен на квалификация, хората ще могат да работят на определени позиции в съответния бранш с документ за придобитите компетентности по част от професията.

 

Предвижда се кредитите да важат не само за първоначално изучаваната професия, но и за продължаване на обучението по други професии от същото професионално направление. Системата на трансфер ще позволи и повторно включване в професионално образование на хора, които са отпаднали от образователната система и желаят да продължат обучението си в същата или в друга професия. За модернизация на професионалното образование ще работят секторни съвети за уменията (ССУ). В тях ще се обединят представители на бизнеса, на средните и висшите училища, на работодателските организации и синдикатите. Те ще систематизират информацията за потребностите и търсените умения в съответния сектор, ще разработят стандартите по професиите, учебните и изпитните програми, които да отговорят на изискванията на реалните работни места. Секторните съвети ще участват и в актуализирането на Списъка на професиите за професионално образование и обучение.

 

Предвижда се също да се разработят и прилагат компетентностни профили на учителите, които обучават по професии. Тези профили ще съдържат компетентностите, необходими на учителите, за да преподават по актуализираните учебни програми. При необходимост съвместно с бизнеса ще се провеждат обучения за придобиване на необходимите компетентности.

 

Освен операцията за модернизиране на професионалното образование, Комитетът по наблюдение одобри също методологията и критериите за подбор на операция за обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие в училище с общ бюджет от над 151 млн. лв. С предвидените дейности се очаква да се обхванат повече деца в образователната система и да се намали делът на преждевременно напусналите училище. Ще се повиши и капацитетът на педагогическите специалисти, от които се очаква да оказват подкрепа съобразно индивидуалните потребности на всеки ученик, както и на непедагогическия персонал, вкл. на образователните медиатори и социалните работници, подпомагащи учениците и родителите от уязвими групи.

 

Новата програма „Образование“ 2021-2027 г. беше приета от правителството миналата седмица. Това е основа за официални преговори с Европейската комисия, която трябва да я одобри. Близо 1,9 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в модернизация и дигитализация на образованието, свързването му с пазара на труда и приобщаване на деца от уязвими групи. Програмата е основният инструмент за подкрепа на реформите в образователната система и преодоляване на последиците от COVID-19.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2438 |23.06.2022 Божанов: Не е сигурна електронната система за избор на членове на ВСС . 0| 2503 |23.06.2022 Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” е включен в електроенергийната система на България . 0| 2530 |22.06.2022 Министър Божидар Божанов с критика към ВСС заради електронната система . 0| 2594 |21.06.2022 Българският кораб „Царевна“ се подготвя да напусне Мариупол
Реклама / Ads