Реклама / Ads
1| 2293 |14.08.2023 НОВИНИ

МОН: Ще има втора дата за явяване на изпитите след IV, VII и X клас

.
МОН: Ще има втора дата за явяване на изпитите след IV, VII и X клас Източник: БГНЕС
Ученици от IV, VII и X клас, които не са се явили на изпит от националното външно оценяване поради медицински или друг сериозен проблем, ще получат възможност да се явят на нова дата, определена от министъра на образованието и науката.

Това предвиждат изменения в наредбата за организацията на дейностите в училищното образование, която е публикувана за обществено обсъждане.

Промените са изготвени по разпореждане на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

 

„През годините изпитът след седми клас се е превърнал в изключително важен за децата, а системата реално е изключила възможността те да имат истински сериозен проблем, който да не им позволи да се явят на него“, коментира проф. Цоков. По думите му това е несправедливо.

 

До момента за тези деца единствената възможност беше да участват с резултати от олимпиади и състезания вместо с резултати от НВО, но не всички от тях се включват в тези изяви. В допълнение, важно е да се даде такава възможност и на учениците в IV и X клас. „Предложенията за промени ще влязат в сила още от идващата учебна година и така на практика за първи път ще дадем тази равнопоставеност на децата“, подчерта проф. Цоков.

 

Промените в Наредбата предвиждат тази възможност да се дава за деца, които са имали престой в болница, карантина или смърт в семейството. Тези ученици ще бъдат допускани на изпита, на който не са се явили - по български език и литература, по математика или и на двата.

 

Условието е техните родители да подадат заявление до съответния началник на регионалното управление по образованието в двудневен срок след провеждането на изпита от националното външно оценяване, на който не са могли да се явят.

 

Те трябва да приложат копия на документи от болничното заведение, от регионалната здравна инспекция, доказващи болничния престой или карантина, или копие на смъртен акт, като се представят и оригиналите им за сверяване.

 

Новата дата за техните изпити ще бъде определяна със заповед на министъра на образованието и науката.

 

С промяната се на учениците се осигуряват условия да кандидатстват в етапи на класиранията за местата от утвърдения план-прием. В случай, че са приключили класиранията, учениците могат да се приемат и над утвърдения план-прием там, където балът ще бъде по-голям или равен на последния класиран и приет в паралелката ученик и условията на физическата среда на училището го позволяват.
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2332 |14.08.2023 Български ученици с четири медала на олимпиадата по география . 34| 10672 |13.08.2023 Защо е нормално мишка да смени лъва пред сградата на МВР? Серпико не живее тук; Вежди да хваща чука . 4| 2670 |12.08.2023 Двоен ръст на контрабандата през „Капитан Андреево” . 1| 2371 |12.08.2023 Жители на Омуртаг блокират пътя София-Варна заради проблеми с водата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads