Реклама / Ads
0| 2984 |07.06.2022 НОВИНИ

МОН: Три тира с дарения от ученици тръгнаха за неделните училища в Украйна

.
Олга Колот, акад. Николай Денков Източник: МОН
Три тира с дарения от деца и ученици от цялата страна потеглиха към техните връстници от българските неделни училища в Украйна. Помощите бяха събрани в кампанията „Деца помагат на деца“ на Министерство на образованието и науката (МОН).
 

Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков предаде символично дарението на Олга Колот - председател на Терновско българско дружество „Иван Вазов” в гр. Николаев и районен кмет на кв. Терновка в гр. Николаев, където живеят повече от 6000 украински граждани с български произход. Тя ще координира разпределението на помощите в самата Украйна, така че да достигнат до учениците колкото е възможно по-скоро.

 

Тировете потеглиха от Националния учебно-логистичен център на БЧК в с. Лозен край София. На камионите бяха натоварени 74 палета, съдържащи кашони с продукти от първа необходимост. Допълнителни 26 палета ще бъдат качени от базата на БЧК в с. Пиргово, област Русе. Помощите включват над 250 кашона с раници и ученически пособия, близо 70 кашона с одеяла и възглавници, повече от 170 кашона със сапун, почти 160 кашона с памперси. Сред даренията са още хигиенни материали, спални чували, фенерчета, термоси, четки и пасти за зъби и др. Крайната точка на тировете е град Измаил, Одеска област.

 

В кампанията „Деца помагат на деца“ се включиха ученици от 776 училища в България. Участваха и малчугани от десетки детски градини. Даренията бяха събрани в областните градове в страната и доставени на двата адреса в Русе и София с помощта на регионалните управления на образованието и МОН.

 

Помощите ще бъдат разпределени между семействата на децата от 63 неделни училища в Украйна. По данни от началото на годината в тях учат над 10 000 деца от Киевска, Одеска, Лвовска, Николаевска и Запорожка област.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3174 |04.06.2022 АЕЦ „Козлодуй“: Тиражираните от трибуната на НС твърдения за пожар не отговарят на истината . 0| 3233 |03.06.2022 Асен Агов: Мястото на Нери Терзиева в Рая е абсолютно гарантирано . 0| 3125 |02.06.2022 Спрягат Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ, а той: Слухове не коментирам! . 0| 3205 |30.05.2022 Гешев сезира КС за атестирането на университетските преподаватели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads