Реклама / Ads
0| 5994 |28.06.2015 НОВИНИ

Мощна подкрепа: Гърция остава в еврозоната

.
Обама и Меркел
Президентът на САЩ Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел са провели телефонен разговор в неделя и са се съгласили, че е "изключително важно" да се намери начин Гърция да остане в еврозоната, съобщихи официален източник от Белия дом, цитиран от "Ройтерс"."
 
Лидерите заявиха, че техните икономически екипи внимателно наблюдават ситуацията и ще останат в тясна връзка", гласи изявление на Белия дом.

"Двамата лидери се съгласиха, че е изключително важно да се положат всички усилия, за да се намери начин, който ще позволи на Гърция да възобнови реформите и икономическия растеж в рамките на еврозоната."

Финансовият министър на САЩ Джак Лю призова европейските финансови министри и Международния валутен фонд да продължат да работят заедно за едно "устойчиво решение" за провеждане на реформи в Гърция и нейното възстановяване в рамките на еврозоната.

Лю е разговарял по телефона с няколко високопоставени служители в събота, включително министрите на финансите на Германия и Франция и управляващия директор на МВФ Кристин Лагард, според документи, предоставен от Министерството на финансите в неделя.

В тези разговори той е казал, че е "важно всички страни да продължат да работят за постигане на решение, включително обсъждане на потенциално опрощаване на дълга на Гърция, по време на подготовката за референдума на 05 юли", според документите,

В неделя Гърция официално обяви въвеждането на банкова ваканция и контрол на капиталите. В свое обръщение пред нацията премиерът Алексис Ципрас заяви, че действията на Европейската централна банка са принудили гръцката държавна банка да препоръча мерките.

Еврокомисарят по икономика и финансови дела на ЕС Пиер Московиси заяви, че Европейската комисия оставя възможност за преговори между Гърция и нейните кредитори по последните предложения за реформи в балканската страна, предаде РИА Новости. Московиси казва още, че преговорите трябва да продължат, а Атина да остане в зоната на единната европейска валута.

Френският президент Франсоа Оланд ще проведе среща с ключови министри в понеделник, по време на която ще бъде обсъдена финансовата криза в Гърция, предаде АФП. Срещата ще започне в 08:00 часа българско време в офиса на Оланд в Елисейския дворец

Министърът на външните работи на Гърция Никос Коциас ще проведе срещи с посланиците на страните от ЕС, САЩ, Китай, Русия и Израел в понеделник, предаде РИА Новости, позовавайки се на информация от пресслубжата на гръцкото външно министерство.

Срещата с посланиците на ЕС е назначена за 10:30 часа сутринта, с посланика на САЩ – за 13:00, с този на Китай за 14:00, на Русия – 15:00 и на Израел в 16:00 часа българско време.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6031 |28.06.2015 ЕЦБ даде шанс и остави Гърция в играта . 0| 7416 |27.06.2015 "Гевро" - новата алтернатива за Гърция? . 0| 4747 |27.06.2015 Гърция на референдум за спасителния план . 0| 4988 |26.06.2015 Гърция не се разбра с кредиторите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads