Реклама / Ads
8| 4646 |08.02.2015 НОВИНИ

Москов: До 2020-та г. ще приключи реформата на Спешната помощ

.
Петър Москов
До 2020-та година ще приключи цялата програма по реформиране на Спешната помощ като оборудване, философия и автопарк. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Петър Москов в Русе и обяви, че вече има повишен интерес към работата в спешните центрове от страна на медици.
 

Имаме ясни цели и очакваме добри резултати, каза министър Москов по БНР и поясни, че в момента само 3 милиона български граждани имат достъп до спешна помощ, лечение и диагностика в рамките на 30 минути, а след обновяването на центровете, това ще е осигурено за 7 милиона граждани:

 

От гледна точка на линейките и всичко останало в четвъртък следобед беше фактически финалната среща с представители на ЕК и по същество вече имаме единствено оформяне на детайла на думите от гледна точка на брюкселския език как трябва да изглежда програмата. По същество сме си стиснали ръцете за финансиране с 85 000 000 евро за програмата за развитие на Спешна помощ. Това ще касае обмяната на автопарка, промяната на Центровете за спешна помощ, които ще станат активни медицински звена с възможност за диагностика и за престой до 24 часа, промяна на спешните приемни на болниците, включително на русенската болница, по плана за реформа на спешната помощ. Ние сме буквално на вратата да започнем да сключваме обществени поръчки под условие, когато всъщност реално започне финансирането. Но сме доволни от това. Това беше видимо усилие на правителството да променим нещата в Спешната помощ. Мисля, че нещата вървят. Много от центровете за Спешна помощ, от гледна точка на повишеното възнаграждение, новият начин, по който специализират студентите и т.н. Вече има много повишен интерес. Преди да тръгна ми съобщиха, че само в софийската Спешна помощ има подадени и назначени 10 нови лекаря. Това тече като процес навсякъде.

 

Европейският съюз да одобри изграждането на източно-балкански транспортен коридор като свърже Истанбул-Бургас-Варна-Русе и Букурещ. Това е едно от предложенията, по които Реформаторският блок е направил поредица от срещи и започва активно работа, съобщи съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

 

Рехабилитацията, модернизацията на връзката Русе-Варна, включваща и свързване и модернизация на двете пристанища и изграждане на втори мост над Дунав е от определящо значение изобщо за икономиката на североизточния район в България, каза той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4534 |07.02.2015 Москов: Направленията за преглед при специалист отпадат . 11| 4845 |29.01.2015 Москов: Ако състояние търпи отлагане, ще чака . 19| 6564 |25.01.2015 Напеченото международното положение – заплаха за реформата на съдебната система . 34| 6287 |24.01.2015 Москов: "Протестна мрежа" е задкулисието в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads