Реклама / Ads
19| 4672 |27.08.2021 НОВИНИ

МОСВ съзнателно бездействало за подпорната стена на Алепу

.
Министерството на околната среда и водите си е затворило очите за неправомерното разрешително за строежа на Шофьорския плаж край Алепу. Това стана ясно от думите на служебния екоминистър Асен Личев, който днес застана на парламентарната трибуна, за да отговаря на въпросите на депутатите. Нещо повече - още от началото е било ясно, че инвеститорът възнамерява да строи хотелски комплекс, а не подпорна стена.
 

Хотелският комплекс попадна в общественото полезрение в началото на миналата година. След избухването на скандала започнаха и първите проверки. Според отразеното в протоколите дружеството “Главболгарстрой” само укрепвало свлачище. Строителният контрол видя четириетажният строеж просто като подпорна стена. Бившият премиер Бойко Борисов пък сметна, че скелето е "чудесно местообитание за птици".

 

Впоследствие строителното разрешително, издадено за изграждането на “Алепу вилидж” бе обявено за нищожно от Административния съд в Бургас. 

 

МОСВ подкрепя становището на прокуратурата. Освен това служебният министър посочи, че проверка от страна на бившия министър Емил Димитров - Ревизоро е започнала едва след запитване от страна на прокуратурата. 

 

“Той тогава се усеща, че работата някак си не е била чиста, вероятно от 2017 - 2020 г., и назначава една работна група от юристи, които му казват, че решението на директора на РИОСВ е влязло в сила и не може да бъде отменено от министъра, нито може да бъде обжалвано. Решението им е било да го оставят на прокуратурата, която да внесе протест и съдът да го отмени", коментира Асен Личев.

 

Шефът на МОСВ посочи, че преди държавното обвинение да повдигне въпроса, подопечното на Ревизоро в онзи момент ведомство е бездействало. Документите пък били полуприкрити.

 

“Могло е да се образува дисциплинарно производство срещу служителите, които са издали разрешението", обясни Личев.

 

Още от началото било ясно, че инвеститорът е предвиждал изграждането на курортен комплекс.

 

"Не мога да се съглася, че инвеститорът, който е подал инвестиционното намерение за първоначалната преценка на ОВОС, е написал, че ще прави подпорно съоръжение. Нищо подобно. В ръцете ми е решението на директорката на РИОСВ Бургас от 29. 12. 2017 г. Инвеститорът иска да му съгласуват инвестиционно предложение за изграждане на курортен комплекс, включващ "Алепу вилидж" и "Алепу бриз вилидж", обясни екоминистърът.

 

По думите му с инвестиционното предложение се предвиждало изграждането на курортен комплекс със сборна площ 20 858 кв. м. Разписани са стаи, тоалетни, бани.

 

"Някъде надолу се пише, че то ще играе ролята на подпорно съоръжение, но това са пилоните в пясъка и скалите, които след това служат като по-здрава основа на сградата", разясни министърът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3957 |12.07.2021 В правителството на Слави липсва екоминистър. Ще се закрие ли МОСВ? . 9| 3211 |24.06.2021 Ексшефка на РИОСВ-Бургас била обидена. Станала жертва на това „МОСВ да удовлетвори обществените очаквания“ . 4| 3524 |22.06.2021 Започна чистка и в МОСВ: Уволниха шефката на РИОСВ-Бургас . 7| 4664 |14.06.2021 Ревизоро заговори за шуробаджанащина в МОСВ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads