Реклама / Ads
1| 4596 |06.07.2020 НОВИНИ

МОСВ започна проверката за багерите край Седемте рилски езера

.
Министерството на околната среда и водите започва спешна проверка на казуса с багерите край Седемте рилски езера. Тя трябва да установи всички подробности около необходимостта от разполагането на тежка строителна техника в Национален парк “Рила”.
 

ФроргНюз припомня, че разпореждането дойде скорострелно от Върховната административна прокуратура. Всичко се случи в рамките само на две седмици - скандалът започна да гори след разпространени снимки в мрежата, на които се виждат багери в района на езерото Бъбрека.

 

Последва незабавна обществена, а и политическа реакция.

 

Премиерът Борисов нареди спиране на дейността. Последва и известно пререкание между министър председателя и еко министъра Емил Димитров. Борисов нареди на Ревизоро да седне със зелените “на чай” и да им обясни необходимостта от полагането на чакъл в Националния парк. Няколко дни по-късно и Димитров посочи, че строги наказания ще има.

 

Днес МОСВ започна разпоредената от ВАП проверка. Екип експерти от министерството влезе в офисите на Национален парк "Рила", след което ще посети и района на Седемте рилски езера.

 

Твърди се, че строителните дейности, осъществявани в района на езерото "Бъбрека", са незаконосъобразни.

 

По този повод Окръжна прокуратура – Кюстендил вече е възложила проверка на Областна дирекция на МВР, за което Върховна административна прокуратура е информирана.

Проверката следва да установи по документи и на място кое юридическо лице изпълнява дейностите по проекта, както и кой е разпоредил в Природния парк да се осъществява строителна работа с багери.

 

Фирмата, извършваща дейностите, имала ли е изготвен, съгласуван и одобрен проект за строително-ремонтните дейности в парк "Рила", съобщиха от ВАП.

 

ФрогНюз припомня още, че проверка установи, че фирмата, спечелила проекта е “Юнайтед пропърти груп”. Тя печели проекта в началото на 2019 г. Собственик на дружеството е Христо Янков, показва справка в Търговския регистър.

 

Проектът е за спасяване на езерата от ерозия, която е обхванала почвата заради засиления туристически поток. Бил е предложен за обществено обсъждане още миналата година. Финансирането му не е никак малко. Става дума за договор на стойност 2 535 644 лв. без ДДС.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4663 |03.07.2020 ВАП разпореди на МОСВ да провери казуса с багерите на Рила . 7| 5023 |21.06.2020 Емил Димитров: В МОСВ има нерешени проблеми от 2014 г. . 12| 7265 |19.06.2020 Васил Василев: Проверката за снимките трябва да завърши с резултат . 10| 7006 |19.06.2020 След 19 дни Славея Стоянова - освободена от поста зам.-министър на МОСВ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads