Реклама / Ads
0| 4825 |29.06.2015 НОВИНИ

Муравей Радев: Димитър Радев сменя кон за кокошка

.
Муравей Радев
И четиримата кандидати за шеф на БНБ имат достойнства. Най-добрият е Димитър Радев. Той е добре подготвен като специалист. 15 години е в МВФ, издигна се от обикновен член на проверяващите им екипи във водещ ръководител на екип в най-трудните държави. Бях шокиран, когато разбрах, че иска да се върне в България. Струва ми се, че той сменя кон за кокошка. Радев е бил банкер, беше зам.-председател на Социалната банка в Европа. Той познава нещата от европейско ниво и таза банкова система.
 
Това каза бившият финансов министър Муравей Радев по БТВ по повод предстоящия избора на гуверньор на Централната банка.

Относно кризата в Гърция той обясни: Банките не могат да финансират повече правителството, но там има 130 млрд. евро депозити. Ако утре тръгне народът да си иска парите, представяте ли си каква паника ще възникне?! За бизнеса това е още по-страшно. През тази седмица и бизнесът замръзва, как могат да работят без пари. Гръцкият бизнес е в дълбока рецесия. Ще има срив на икономиката за дълги години напред. Очаквам срив на държавата и на общинските бюджети. Гърците не плащат данъци. Държавата има да събира над 80 млрд. евро и не може да ги събере.

Ципрас си измива ръцете в момента с референдума. Той е след дъжд качулка. На 5-и юли е безсмислен, защото го няма споразумението. Има два варианта - или има утре споразумение или Гърция излиза от еврозоната. Ако няма песни и и заплати, той може да си ги напечата. Ще замени еврото с драхма, пуска печатницата и за месец два се разплаща. След това идва инфлацията и хиперинфлацията. И започват доходите да се обезценяват за часове. Тогава се стига до социално- икономически срив. И почват като Сезиф с камъка нагори, допълни той.

Муравей Радев успокои: В България има банкови институции, но те са само с гръцки собственици. Те са по българския закон. Те не са заплашени от риск, защото са с висока капиталова адекватност и нямат гръцки дълг в портфейлите си. Тези банки технически са в добро състояние. Рискът е психологически. Сами можем да си отворим белята, ако хукнем да теглим пари. Категорично да са спокойни всички, с вложения в тези банки. Много е вероятно на 1 юли да се отреже последната възможност за финансиране на Гърция. Ципрас ще събере 1,6 млрд. евро. Тогава може да изчака 1 седмица до референдума. През юли Гърция има да плаща много повече-над 3,5 млрд. евро, припомни той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4773 |26.06.2015 Радев: НАТО идва тук, защото ние го искаме . 0| 5433 |22.06.2015 Димитър Радев: Влизането ни в еврозоната се отлага . 7| 5272 |12.06.2015 "Закъснялото писмо" на Димитър Бербатов . 4| 5340 |10.06.2015 Димитър Абаджиев отива консул в Шанхай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads