Реклама / Ads
21| 7859 |22.09.2023 НОВИНИ

В музея на българската (не)зависимост с брат’чеда Гошо

.
Намираме се в Музея на българската независимост. Той е скромен: сивички стени, няколко репродукции – мечета играят върху паднал дънер в гора и натюрморт с ваза, висят тук-там. По средата на стаята е разположен диван, а срещу него - плазмен телевизор.
 

От него долита боен марш, на екрана се експонират политик, генерал, управник, кмет – редят пламенни слова за българската независимост. Героичната ни независимост. Появяват се и историци, слава Богу, да изрекат нещо по-нормално и вярно.

 

На масата стопанката е подредила празнично меню: салата с домати, лук и печени чушки, кьопоолу, таратор, а по средата е тавата с мръвките. Чашки са пълни с ледена ракия. За децата – кока-кола, ако са тийнейджъри – може по бира.

 

Чака се какво ще каже главата на семейството. Не е молитва – това е по филмите. „Айде наздраве за независимостта. – прозвучава гласът на господаря. - Знаете ли какво е туй независимост? Отде ще знаете, все сте забили нос в таблета и телефона… Пък и в училище ви учат само за джендъри... Жено, ма, брат’чеда Гошо нещо закъснява, я го набери, че после трудно ще ме стигне с грозданката…“.

 

След минути децата се изнизват в посока на мола.

 

На вратата се звъни – братовчедите са пристигнали. „Бах маааму, тия бакшиши ни отрязаха главите. Ама с новия закон дето конфискуват главите няма как…“ - реди Гошо докато се настанява от дясната страна на домакина.

 

И се вдигат чашите. Празникът е започнал.

 

И понеже става дума за музей, да уточня: целият сюжет е изобразен от автентична обстановка на панелно жилище и восъчни фигури. Всичко на всичко около 70 квадратни метра, по сегашни цени – 130 хиляди евро в София, в провинцията по-евтинко.

 

Най-пламенните слова за празника се излъчват от представители на триъгълника на властта, събран на булевард, кръстен на руския княз „Дондуков“, който много искал да стане княз на България и изрекъл доста неприятни думи по адрес на Търновската конституция…

 

Улицата на името на премиера Александър Малинов, чието управление и дело са свързани с великия акт на провъзгласяването на независимостта, е нейде в кв. „Младост“…

 

Един ден на независимостта.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4859 |20.09.2023 Адмирал Ефтимов: Руските военни кораби се изтеглиха от българската икономическа зона . 43| 6653 |08.09.2023 Българската брегова охрана - с нови, модерни ракети срещу руска атака . 4| 4584 |06.09.2023 В Русе отбелязаха Съединението пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война . 0| 4241 |26.08.2023 Положителна развръзка: Няма пожарни огнища в близост до българската граница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads