Реклама / Ads
0| 4030 |22.10.2024 НОВИНИ

МВФ предупреждава за риск от пазарен шок на фона на геополитическа и икономическа несигурност

.
Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че макар глобалните финансови рискове в краткосрочен план да са овладени, облекчаването на паричната политика може да предизвика ценови балони на активи, а пазарите подценяват заплахите от военни конфликти и предстоящи избори. Това бе посочено в полугодишния Доклад за глобалната финансова стабилност на МВФ.
 

В краткосрочен план глобалните финансови рискове са под контрол, но облекчаването на паричната политика може да подхрани ценови балони на активи, а пазарите може да подценяват рисковете, свързани с военни конфликти и предстоящи избори, предупреди Международният валутен фонд (МВФ) във вторник, съобщи Ройтерс.

 

В полугодишния си Доклад за глобалната финансова стабилност, МВФ предупреди, че нарастващото разминаване между увеличената геополитическа несигурност и ниската пазарна волатилност увеличава шансовете за пазарен шок, подобен на сътресенията, наблюдавани през август, когато повишението на лихвените проценти от Японската централна банка доведе до масово намаляване на задлъжнялостта.

 

От Вашингтонската многостранна институция съобщиха, че въпреки забавянето на растежа на печалбите и продължаващото влошаване в по-нестабилните сегменти на корпоративния и търговския сектор на недвижимите имоти, пазарите на кредити и акции остават стабилни.

„Има разрив между пазарно-индикираната волатилност и оценката на политическата или икономическата несигурност“, каза Тобиас Ейдриън, директор на отдела за парични и капиталови пазари на МВФ. „Това напрежение ни притеснява, тъй като увеличава възможността за рязко пренастройване на финансовите условия.“

 

Докладът също така подчертава, че докато повечето основни централни банки облекчават паричната политика, намаляването на лихвите може да предизвика високи оценки на активи, глобално нарастване на частния и държавния дълг, както и задлъжнялост извън банковата система.

„Тези нарастващи уязвимости биха могли да усилят неблагоприятните шокове, които стават по-вероятни поради засилената икономическа и геополитическа несигурност в контекста на военни конфликти и неясните бъдещи политики на новоизбраните правителства“, се казва в доклада.


Докладът беше публикуван в момент, когато глобалните финансови лидери се събират във Вашингтон за годишните срещи на МВФ и Световната банка, в период на изключително висока геополитическа и икономическа несигурност. Освен войната в Украйна и ескалиращия конфликт в Близкия изток, половината от населението на света е избрало или ще избере нови правителства през 2024 г., включително САЩ, отбеляза МВФ. В много случаи плановете на тези нови лидери са неясни, но ще имат значителни икономически последици.

 

По-специално, икономисти и изпълнителни директори на Уолстрийт изразиха опасения, че планираното повишаване на митата от кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп може да предизвика ново нарастване на инфлацията, докато обещаните от него данъчни облекчения може да увеличат бюджетния дефицит на САЩ.

 

МВФ призова централните банки да комуникират ясно и да намаляват лихвените проценти постепенно, като същевременно посъветва регулаторите да следят отблизо корпоративния дълг и търговските недвижими имоти и да осигурят стриктен банков надзор. Също така се препоръчва да се засилят изискванията за отчетност на небанковите финансови институции като хедж фондове и фирми за частни капиталови инвестиции, които играят все по-голяма роля на финансовите пазари, но чиито дейности и нива на задлъжнялост остават по-малко видими за регулаторите в сравнение с традиционните банки.

 

Докладът също така разглежда ролята на изкуствения интелект (AI) във финансовата система. МВФ отбелязва, че увеличеното използване на AI от финансовите фирми може да подобри скоростта и ефективността, но също така може да увеличи волатилността на пазарите. Повишената зависимост от малък брой доставчици на AI услуги представлява допълнителен оперативен риск и предизвикателство за регулаторите, опитващи се да контролират тази по-непрозрачна технология. 

Превод и редакция: ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2714 |22.10.2024 Протест с искане за оставката на вътрешния министър под прозорците на МВР . 3| 2371 |22.10.2024 Главният прокурор на Украйна Андрей Костин подаде оставка . 8| 2464 |22.10.2024 Проф. Владимир Чуков за Близкият изток: Страх ме е, че сме тръгнали към дълга, перманентна и изтощителна война . 8| 14168 |22.10.2024 Любомир Жечев за ФрогНюз: “Исторически парк” направиха всичко филмът да не види бял свят - опити да ме сплашат, нотариални заплахи 

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads