Реклама / Ads
Frognews
1| 3161 |09.04.2019

МВФ прогнозира спад на БВП догодина

.
Международният валутен фонд прогнозира увеличение на БВП на България за 2019 г. до 3.3%., но в краткосрочен и дългосрочен план за 2020 г. и 2024 г. е отбелязан спад до съответно до 3.0% и 2.8%.

От Фонда предвиждат свиване на безработицата до 5% за 2019 г. и за 2020 г. За сравнение през изминалата година безработицата е била 5.2%.

Освен това от МВФ отбелязват, че очакват увеличение на потребителските цени с 2.3% за 2019 г. и 2020 г.

Като цяло МВФ понижи цялостната прогноза за растеж на глобалната икономика за 2019 г.
Прогнозата за растеж на световния БВП е снижена с 0,2 процентни пункта, до 3,3% поради световната несигурност и търговските войни, се казва в априлския доклад на „World Economic Outlook“ за глобалната икономика.

 

Прогнозата за следващата година се запазва на ниво от 3,6%.
„След всеобхватно циклично ускоряване на растежа, което продължи почти две години, глобалният подем на икономиката се е забавил през втората половина на 2018 г. Перспективите за растеж бяха помрачени от търговското напрежение, взаимните вносни мита на САЩ и Китай, снижението на доверието в бизнеса, ожесточените финансови условия и увеличената несигурност за много икономики ”, обяснява фондацията.


“На глобално ниво съчетанието на вътрешнодържавни фактори и факторите в специфични отрасли са намалили темповете на растеж. След достигане на максимума си до около 4% през 2017 г., световният растеж е останал силен, на ниво от 3,8% през първата половина на 2018 г., но е спаднал до 3,2% през втората половина на годината”, се добавя в доклада.


МВФ намали и прогнозата за растеж на БВП на САЩ за 2019 г. с 0,2 процентни пункта до 2,3% поради редица вътрешни и външни икономически фактори. “Импулсът (икономическият растеж) в САЩ е останал силен в условията на конкурентен пазар на труда и силен растеж на потреблението, но инвестициите вероятно са се забавили през втората половина на годината”, заявяват от МВФ.


Фондът посочва и други негативни фактори, които са повлияли на промяната в прогнозата.


„Все още непостигнатото примирие в американско-китайския търговски спор не се е превърнало в допълнителен фактор за натиск на фона на други стратегически въпроси, като преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз, обсъждането на италианския бюджет, промените в стратегическото направление на Мексико при новото правителство, шътдауна на федералното правителство на САЩ, а също така и американската политика спрямо Иран”, казват анализаторите на МВФ.

 

В същото време прогнозата за следващата година за американската икономика се е повишила с 0,1 процентни пункта – до 1,9%.
Прогнозата за растежа на БВП на еврозоната за 2019 г. също е намалена – с 0,3 процентни пункта, до 1,3%, до 2020 г. – с 0,2 процентни пункта, до 1,5% поради редица вътрешни и външни икономически фактори, включително Брекзит. През януари се очакваше БВП на еврозоната да нарасне с 1,6% през 2019 г., което е с 0,3 процентни пункта по-ниско от прогнозираното през октомври.


“Растежът в еврозоната се е забавил повече от очакваното поради комбинация от фактори, повлияли върху икономическите дейности на всяка страна поотделно, включително отслабеното потребителско търсене и намалялото бизнес доверие, въвеждане на нови стандарти за дизелови превозни средства в Германия, несигурността в данъчната политика, растежът на суверенния дълг, спадът на инвестициите в Италия и резкия спад в продажбите на дребно във Франция”, посочва фондът, цитира БГНЕС.
“Освен това негативен принос в поддържането на икономическия растеж е внесло безпокойството за изхода на Обединеното кралство от Европейския съюз без споразумение”, добавя МВФ.

 

В същото време, МВФ ревизира нагоре прогнозата за растеж на китайския БВП за текущата година с 0,1 процентни пункта – до 6,3%, но понижи прогнозата за следващата година със същия размер – до 6,1%.

 

Фондът не уточнява причините за преразглеждането на прогнозата, само отбелязва забавянето на вътрешните инвестиции в страната, особено в инфраструктурата, и вече отчетеното забавяне на темпа на растеж на икономиката на КНР до 6% през втората половина на миналата година от 6,8% през първото полугодие. МВФ добавя, че ефектът от отслабването на търсенето на китайски стоки в чужбина също е забележим.


През януари фондът е запазил прогнозата за динамиката на китайския БВП, очаквайки тогава, че икономиката му ще нарасне с 6,2% през следващите две години.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Младен Маринов видя сериозен спад в битовата престъпност 2| 3257 |03.04.2019 . Ангелкова: Приходите от туризъм са 8,4 млрд. лв., но има спад на летовници 5| 3009 |10.03.2019 . Ангелкова: Има спад на ранните записвания на туристи от Русия 7| 3162 |20.02.2019 . Д-р Тренчев: В огромната си част българинът спада към „трапезните революционери“ 15| 5116 |08.02.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ