Реклама / Ads
0| 5095 |16.07.2023 НОВИНИ

МВнР: България няма нови условия към РСМ. Опитите за манипулация са опасни

.
България няма нови поставени условия за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз. Има ясно разписани параметри. Безотговорно и контрапродуктивно е нарушаването на трудно постигнатия и деликатен баланс с неуместни и тенденциозни интерпретации, които се отклоняват от ясно установените от Съвета на ЕС критерии по този въпрос.

Това се посочва в позиция на Министерството на външните работи. От там са категорични, че са особено опасни опитите за манипулативно представяне на вече договорени и описани в компромиса от 2022 г. условия като някакви нови искания на Република България.

 

Преговорната рамка, която съгласно решението на Съвета на ЕС ще бъде връчена на Северна Македония след завършване на фазата на отваряне на преговорите, изрично излага принципите, които ще определят преговорите за членство. Точка 5 подчертава, че напредъкът на страната кандидат ще бъде отчитан спрямо ясно определени условия, сред които са Копенхагенските критерии, Процесът за стабилизация и асоциация и "...посветеността на Северна Македония към добросъседските отношения и по-близкото регионално сътрудничество, включително чрез постигането на осезаеми резултати и добросъвестното прилагане на двустранните споразумения, включително […] Договора за добросъседски отношения с Република България от 2017 г., както и ежегодните прегледи и мерки за неговото ефективно прилагане съгласно чл. 12 на този Договор“.


България няма нови условия към Северна Македония. Напротив, искрено желае да види напредъка на своя съсед към пълноправно членство, чрез успехи в процеса на реформите и усилия за изграждане на добросъседски отношения. Очакваме първата стъпка в този процес, съгласно подписаните от Скопие през юли 2022 ангажименти – "...влизане в сила на измененията в Конституцията на Северна Македония за тези нейни граждани, които живеят на територията на тази държава и са част от други народи, какъвто е българският народ, съгласно вътрешните процедури, включително чрез конституционен закон за тяхното прилагане”.


По отношение на ескалиращия проблем с правата и сигурността на българите в Северна Македония и извършеното престъпление от омраза срещу г-н Християн Пендиков припомняме, че вторият заподозрян нападател все още не е задържан и успешно се укрива от правосъдието, а първият заподозрян нападател възпрепятства провеждането на съдебните заседания и е поискал да му бъде върнат международният паспорт. В този смисъл институциите в Северна Македония тепърва трябва да доказват сериозността, с която ще преследват престъпленията от омраза срещу българите в съседната държава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2379 |16.07.2023 Ангел Кунчев: Морската вода е с най-добрите показатели от 5-6 години насам. Няма риск за къпане . 8| 2596 |16.07.2023 Топ икономист: Няма връзка между въвеждането на еврото и инфлацията . 0| 2390 |15.07.2023 Проблем с ваканционните пътувания: Стачката на летищата в Италия засегна и България . 2| 2398 |15.07.2023 МОСВ: Не е засечена опасна радиация в България след инцидента в комбинат в Новоуралск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads