Реклама / Ads
4| 2877 |07.06.2021 НОВИНИ

МВнР очаква безпрецедентни избори в чужбина

.
Източник: БГНЕС
Тези избори ще поставят нов рекорд в чужбина - ще има много по-голям брой секции, отколкото досега. Това стана ясно от думите на Иван Кондов, постоянен секретар и председател на РГ „Избори“.
 

„На 4 април секциите бяха над 400, с въведените промени в Изборния кодекс само автоматично отворените секции са 568. Оттук нататък се наблюдава процесът на подаване на декларации, очаква се доста голям брой секции. Нашият анализ сочи, че ще се достигнат 800 секции“, каза той брифинг в Министерството на външните работи.

 

Над 7 милиона ще струват изборите в чужбина, по изчисления на МВнР.

 

„В тези секции трябва да има представител на МВР, а ще има и много голям брой хора, които ще бъдат назначени за членове на СИК-овете. Създали сме необходимата организация и сме уверени, че ще се справим с това предизвикателство“, добави Кондов.

 

Заявленията до момента са доста по-малко от миналите избори - те са 37 000. При миналите избори са били на финала 80 000.

 

Кондов апелира към гражданите зад граница да подават декларации. Това облекчава СИК, тъй като вписването на място отнема много време.

 

Не се очакват проблеми с разрешенията, а мерките в много държави вече са по-облекчени.

 

Калин Анастасов, постоянен секретар и председател на РГ „Избори“, също подчерта, че ни очакват безпрецедентни избори заради огромния брой секции.

 

В Лондон до момента прогнозата е за 50 секции. В Германия при 69 секции през април, сега се очакват над 105 секции, в Гърция от 20 секции, сега ще се гласува в 29 секции. От Външно призовават почиващите в Гърция за почивка да се регистрират. В Испания ще има 65 секции, като са били 53 през април. В Молдова в същото време ще има и национални избори, което за МВнР ще е предизвикателство. Във Великобритания ще има около 130 регистрирани секции. В САЩ ще има 53 секции. В Турция има подадени заявления за 105 - 110 секции.

 

За съжаление обаче броят подадени заявления не е в унисон с броя секции. Между 2,5 и 10 пъти повече хора гласуват обикновено от подалите заявления, заради което от Външно призоваха хората да подадат заявления. Според тях отпуските са причина за по-малкия брой заявления.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8122 |04.06.2021 Тихомир Василев пред Фрог: Не само са ме подслушвали. След дни очаквайте нови разкрития за скандала . 7| 3562 |04.06.2021 Адв. Петрова очаква дела и наказания за незаконните трансплантации . 9| 7184 |02.06.2021 Очаквано! Фичерова напуска поста на началник на кабинета на Рашков . 11| 7061 |02.06.2021 Илиян Василев: Очаквано мафията започна контранастъпление

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads