Реклама / Ads
9| 2794 |23.02.2024 НОВИНИ

МВнР би подкрепило запорирането на сметките на Руския културно-информационен център, увери Мария Габриел

.
Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел Източник: БГНЕС
Сметките на Руския културно-информационен център в София могат да бъдат запорирани и българското Министерство на външните работи би одобрило подобна стъпка. Това стана ясно от изявление на министър Мария Габриел, която в рамките на парламентарния контрол отговори на въпрос на депутати от ПП-ДБ за закриване на центъра у нас.
 

Габриел изтъкна, че основание за това може да бъде обстоятелството, че Руският културно-информационен център в София е във функционална връзка с Федералната агенция по въпросите на общността на независимите държави, т. нар. "Россотрудничество", а тя и ръководителят ѝ Евгений Примаков са в списъка на санкционираните от ЕС. Управителят на Центъра е бил началник на отдел в "Россотрудничество".

 

"В този смисъл и с оглед придържане на единна позиция на ЕС спрямо Русия и в контекста на усилията за справяне със системната международна кампания на Русия за дезинформация и манипулиране на информацията външно министерство би подкрепило замразяването на активите на "Россотрудничество", включително банкови сметки от страна на компетентните ведомства в Република България", подчерта вицепремиерът.





Тъй като МВнР не е компетентен орган по прилагане на санкциите, външният министър предлага да бъде приет съответен нормативен акт, който да уреди правомощията и отговорностите на отделните институции на национално ниво с акцент върху замразяването на финансови активи:

 

"И сега няма каквито и да било пречки да бъде доказана свързаността между лицето в санкционния списък и "Россотрудничество". Това, което ни липсва в България е възможно най-бързо да приемем въпросния нормативен акт, в който финансовите институции, кредитните или тези, които имат компетенции, да имат ясен механизъм, според който просто трябва да го приложат", допълни Габриел.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2795 |23.02.2024 Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 ч. . 6| 4352 |23.02.2024 Съдия Тодорова: Независимо че Нотариуса е мъртъв, продължават някакви мафиотски кодове. Целта е сплашване . 6| 2706 |23.02.2024 Никола Минчев: Важно е комисията за Нотариуса да бъде като прожектор и да осветлява различни аспекти на казуса . 7| 2543 |23.02.2024 От МВР се хвалят: Над 3 млн. лв. са постъпилите средства от наложени наказания за последната седмица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads