Реклама / Ads
10| 24812 |04.08.2024 НОВИНИ

МВР в действие: Полицейски бус пресече пътя на трамвай в София

.
Източник: БНТ
Кола на жандармерията пресече пътя на трамвай номер 12 в столицата на булевард "Мария Луиза" и ул."Козлодуй", предаде БНТ.
 

Бърза справка в Правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата:

 

Чл. 103. На кръстовище, на което няма сигнализиран път с предимство:
2. водачът на нерелсовото пътно превозно средство е длъжен да пропусне релсовите пътни превозни средства, независимо от посоката на движението им.





И още:

 

Чл. 72. Движението на нерелсово пътно превозно средство по трамвайно платно, ако няма други забрани, се разрешава само при изпреварване или заобикаляне в посоката на движение на трамвая, но без да му се пречи.

 

Относно полижейските моторни превозни средства:

 

Чл. 158. (1) Моторни превозни средства със специален режим на движение са автомобилите и мотоциклетите, които при движението си подават светлинен сигнал с пробляскваща синя и/или червена светлина и специален звуков сигнал.
(2) Специалният режим на движение се ползва само при необходимост.

 

С други думи - със сигнална лампа. На кадъра не се вижда такава да се изполва към момента на заснемането му.





И въпреки специалния режим:

 

Чл. 159. (1) Водачът на моторно превозно средство със специален режим на движение може:
1. да преминава при забраняващ сигнал на светофара или да преминава, без да спира, при наличие на пътен знак Б2, но само след като намали скоростта достатъчно, за да извърши това безопасно;
2. да надвишава разрешената максимална скорост на движение дотолкова, доколкото няма да застраши нечий живот или имущество;
3. да не се съобразява с организацията на движението, въведена с пътни светофари, пътни знаци, пътна маркировка и други средства, когато това се отнася до посока на движение и завиване в определени направления;
4. да паркира или да престоява независимо от разпоредбите на този правилник. През това време той може да подава само светлинни сигнали.
(2) Разпоредбите на ал. 1 не освобождават водачите на моторни превозни средства със специален режим на движение, както и водачите на съпровожданите от тях автомобили от задължението да управляват по безопасен начин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2358 |04.08.2024 ИПИ: Поне 17 000 медицински сестри не достигат у нас. Повишаването на заплащането ще реши проблема . 3| 2375 |04.08.2024 Опит за бягство от ареста в Димитровград завърши със смърт . 10| 3279 |04.08.2024 Много бензинови автомобили не успяват да минат ГТП заради проблем в новите правила . 12| 5184 |04.08.2024 Въпрос в Деня на железничаря: Кога най-накрая ще имаме нормална железница?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads