Реклама / Ads

0| 3470 |02.05.2017 НОВИНИ

МВР ще постави камери на границата със Сърбия

.
МВР ще се опита да спре трафика на бежанци през западната ни граница, като постави камери до браздата със Сърбия, става ясно от обществена поръчка, обявена преди месец. Близо 5 млн. лв. ще отидат за изграждането на 6 наблюдателни поста в зоната на граничното управление Брегово. Парите са от отпуснатите от Европейската комисия - 320 млн. лв.
Освен тази поръчка е обявена още една - за възстановяване на видеонаблюдението в зоната на Калотина. Там става дума за два поста и това ще струва малко над 400 хил. лв, пише в. "Сега". Границата със Сърбия е лесно пробиваема и всяка седмица МВР регистрира стотици заловени при опит за преминаване към Западна Европа. За първите три месеца на годината там са арестувани 1317 души. Колко успяват да се промъкнат, не е ясно, но няколко пъти от сръбска страна заявяваха, че българските власти умишлено пропускат нелегални имигранти към границата. Камерите също не са гаранция за пресичане на трафика - с големи надежди бе изградено и видеонаблюдението на турската граница, но впоследствие се оказа, че са нужни още няколко милиона, за да се възстанови работата му. Освен това там липсваха датчици за движение, което пък правеше преминаването на оградата много лесно, и се наложи МВР да обяви поръчки за нова техника.

Граничното управление в Брегово отговаря за общо 92 км от браздата със Сърбия в участъка от устието на р. Тимок до с. Подгоре. В тази отсечка трябва да има шест стационарни поста, разположени в селата Куделин, Балей, Косово, Раброво, Киреево и Подгоре. Участъците около постовете трябва да са оградени. Камерите трябва да са термовизионни и да могат да разпознават човешка фигура на минимум 12 км разстояние, както и да работят в непрекъснат 24-часов режим. Освен постовете в пограничните села МВР иска да бъде изграден и локален център за приемане и обработка на информацията в управлението в Брегово. Друг център трябва да има в Драгоман, към който трябва да се интегрират и двата поста от Калотина. Системата трябва да има възможност да предава сигнал и до координационния център в централата на граничната полиция в София. В първия център, в Брегово, трябва да има три помещения, посочва се в поръчката - зала за наблюдение, техническо помещение и такова за хранене и почивка.

Пред всеки служител ще има по три монитора - на първия ще се вижда образ от моментната снимка на браздата, на втория - зоната за наблюдение на конкретна камера, а на третия - картина от охранителните камери, които пък ще снимат самия наблюдателен пост, за да го пазят от посегателства. "Установената тенденция на засилен миграционен натиск на изход по българо-сръбската граница наложи предприемане на адекватни мерки за противодействие", пише в мотивите към поръчката.

В зоната на Калотина има камери, които обаче не работят, става ясно от втората поръчка. Постовете са два и се намират на хребета Дядо Горчо и в махалата Голочел. Те са изградени в периода 2002 - 2008 г., отново с пари по проекти. "Изпълнителят да извърши диагностика на място на елементите от състава на автоматизираната система, да определи характера на повредите и конкретните технически неизправности, да ремонтира и възстанови работоспособността на автоматизираната система", пише в поръчката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 4165 |29.04.2017 Зоран Заев постави ултиматум към македонския президент . 6| 3800 |21.04.2017 Президентът: Има смущаващи факти около оградата по границата . 8| 6160 |31.03.2017 Валери Симеонов: Истината за границата се изкриви . 0| 3195 |31.03.2017 И ДПС сезира Цацаров за границата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ